Slimme sensoren worden al vaak ingezet om de levensstijl van ouderen te monitoren. Zorginstellingen gebruiken ze bijvoorbeeld voor valdetectie. Nu blijkt dat sensoren ook voor thuiswonende ouderen interessant kunnen zijn. Zorgorganisatie SVRZ doet nu een proef met sensoren die dementie zouden kunnen detecteren, met als doel ouderen langer veilig thuis laten wonen.
Slimme sensoren tegen dementie
In Nederland woont volgens ICT&health 79 procent van de mensen met dementie nog gewoon thuis, waar ze worden verzorgd door familie en omgeving. Thuiswonen lukt daardoor nog wel, maar inzicht krijgen in het leefpatroon van de persoon met dementie kan wel waardevol zijn. Stafdirecteur welzijn en zorg Dirk de Korne van SVRZ legt dat op NPO Radio 1 uit: “Het patroon van ieder individu is verschillend. Om inzicht te krijgen in wat normaal is, kunnen slimme sensoren en data helpen. Het is geen gedetailleerde medische informatie, maar informatie over je leefstijl. Juist dat is zo van belang bij het veilig en verantwoord thuis blijven wonen. Want misschien denk je dat zelfzorg nog prima lukt, maar volgens de sensor is er desalniettemin al heel lang niet meer gedoucht. Dat kan een aanleiding zijn voor een verdiepend gesprek.”
Digitale oplossingen
De stafdirecteur hamert op de noodzaak van digitale oplossingen, waaronder de inzet van sensoren en AI. “Zeeland is de meest vergrijsde provincie na Limburg. We hebben een groot personeelstekort. Men heeft dus heel graag een grote broer of big brother die meedoet. Natuurlijk zijn er grenzen aan de privacy, maar een camera is anders dan een eenvoudige sensor op een deur. We merken door het gebrek aan personeel dat de vraag naar artificiële intelligentie vanzelf komt. De eerste ervaringen zijn dan ook positief”, laat hij weten aan NPO Radio 1.
De data die de slimme sensoren opleveren worden niet verstuurd naar de zorgaanbieder. De gebruiker houdt dus zelf de controle over zijn eigen gegevens. Ze kunnen deze ook zelf bekijken en aangeven welke informatie wel of niet gedeeld mag worden.