In het Erasmus MC kan eierstokkanker nauwkeuriger herkend en verwijderd worden. Het ziekenhuis zet namelijk een hyperspectrale slimme camera in. Door de slimme camera kunnen artsen littekens en tumorweefsels goed van elkaar onderscheiden.
Slimme camera
De slimme camera is hyperspectraal, wat betekent dat hij verschillende lichtbanden ziet. Een normale RGB-camera ziet alleen rood, groen en blauw. De hyperspectrale camera ziet daarnaast nog 125 lichtbanden. Hoe meer de camera waarneemt, hoe meer het duidelijk wordt wat er met een patiënt aan de hand is. In de chirurgie is het dus een uitkomst, maar het kan ook prima gebruikt worden om een wond in één keer scherp te krijgen. Eerder kwam er al een slimme bril op de markt, waarmee de arts op afstand een wond kan genezen.
Ingezet bij eierstokkanker
De camera is ontwikkeld voor de herkenning van tumorweefsel bij eierstokkanker en vulvakanker. Het doel is uiteindelijk dat de camera het tumorweefsel van het overige buikweefsel onderscheidt. De arts verdwijnt niet. “Ter controle wordt het tumorweefsel na de operatie nogmaals gefotografeerd, en vervolgens onderzocht door de patholoog”, vertelt Van de Berg op de website van Erasmus UMC in een interview met persvoorlichter en redacteur Joyce de Bruijn. “De hoop is uiteraard dat de camera het goed heeft gezien en dat het tumorweefsel inderdaad al tijdens de operatie is herkend.”
Later zou de techniek ook ingezet kunnen worden bij andere operaties. Maar voordat het zo ver is, willen de ontwikkelaars blijven onderzoeken hoe de software het beste werkt.