Ben je bezig met je huis te automatiseren, dan denk je misschien wel na over de aanschaf van een slimme thermostaat. Dit is een apparaat dat je kunt aansturen je huis op te warmen op momenten dat je niet thuis bent. Handig! Kun je deze domotica zelf installeren of is het slimmer om dit aan een professional over te laten?
Onhandigheid bij ketelmodule
De installatie van een slimme thermostaat is over het algemeen niet ingewikkeld. Een ketelmodule kan het wel gecompliceerd maken. De meeste thermostaten zijn met een twee-aderige draad aangesloten op het verwarmingssysteem. Bij sommige thermostaten is het echt alleen een kwestie van de oude van de muur afhalen en de nieuwe aan de muur hangen. Denk aan Tado en Netatmo die hun voeding uit batterijen halen. Er zijn er ook bij (de meeste) die een aparte ketelmodule vereisen die ook als voeding voor de thermostaat dient. Dit is vaak het geval bij thermostaten die een verlicht scherm hebben of die wifi in de thermostaat hebben. De draad vanuit de woonkamer moet dan direct op de ketelmodule worden aangesloten. En die moet dan weer op de cv-ketel en vaak op de netspanning. De kap van de cv-ketel moet er dan af, wil je bij de aansluitingen voor de draden komen. Niet zo makkelijk als je technisch onhandig bent, dus.
Zelf installeren
Durf je het aan, gebruik dan de volgende tips. Ga je de thermostaat vervangen, haal dan de spanning van de CV-ketel af. Daarmee voorkom je dat je onder spanning kan komen te staan en dat er schade aan het elektrische circuit van de ketel komt (een nieuwe printplaat kost je zomaar een paar honderd euro). Ook niet onbelangrijk: pak de handleiding van de CV-ketel en die van de nieuwe thermostaat erbij. Dan weet je op welke klemmen van de ketel je de thermostaat aan moet sluiten. Sluit de draden aan op de Opentherm klemmen, aangegeven met ‘OT’. Deze klemmen zijn echter niet altijd rechtstreeks aanwezig op de printplaat. Soms is er een extra module nodig die het Openthermsignaal moet omzetten naar het signaal van de ketel.
Een slimme thermostaat wordt meestal niet rechtstreeks aan de CV-ketel aangesloten, maar aan een ketelmodule of gateway. Bij de Google Nest thermostaat heet deze ketelmodule een ‘heatlink’. Dat is een kastje wat bij de CV-ketel geplaatst wordt. Allerbelangrijkst: check hoe dan ook in de handleiding van de thermostaat hoe je de bedrading van de ketelmodule op de juiste manier aansluit.
Altijd overlaten aan de adviseur
De slimme thermostaat zelf installeren kan prima, maar toch adviseren we je één onderdeel aan de installateur over te laten. Althans, als je een gedeeltelijke vloerverwarming hebt. Je moet dan slimme radiatorknoppen voor radiatoren aanschaffen. Vloerverwarming beneden en radiatoren boven bevatten van zichzelf al meerdere zones en deze kunnen op verschillende manieren aangelegd zijn. Een installateur als Hager kan je adviseren op welke manier je eventueel slimme radiatorknoppen kunt gebruiken. Wel zo handig.
Meer weten over de start van je smart home? Lees hier hoeveel woningautomatisering kost.