Diverse Nederlandse ziekenhuizen komen als koplopers naar voren uit de studie ‘No Place Like Home The Sequel‘. Het onderzoek brengt de ambitie en daadkracht van zorginstellingen om zorg buiten het ziekenhuis te leveren naar voren, onder meer via monitoring op afstand of initiatieven zoals thuisdialyse. Tergooi MC komt als beste ziekenhuis in Nederland naar voren uit de studie.
Nederland en smart care
De eerste vraag die patiënten stellen als ze in het ziekenhuis zijn: ‘wanneer mag ik naar huis?’ Goed nieuws is dat 12 procent van de Nederlandse patiënten momenteel de mogelijkheid heeft om hun zorg thuis te ontvangen en daarmee gebruikmaken van smart care. Er zijn namelijk veel drempels weggenomen: patiënten en artsen hebben ervaren dat deze vorm van zorg werkt, de vergoedingen zijn aangepast en de kosten van de benodigde technologie zijn verlaagd. In Nederland lopen grote ziekenhuizen voorop in het transformeren van de zorg, zo blijkt uit het rapport. Dit komt omdat we de mogelijkheid hebben om veel te innoveren. Thuisbehandeling is een flexibel, schaalbaar, veilig en voordeliger alternatief voor de meeste verpleegdagen. Een wond op afstand verzorgen via een slimme bril, een smartwatch die symptomen van corona herkent en zelfs minirobots die chirurgische ingrepen kunnen doen: domotica leeft steeds meer in de zorgsector en dat is maar goed ook. Als andere landen dezelfde koers zouden volgen, kan één ziekenhuis per miljoen mensen worden gered. De interactie tussen mens en technologie bij de behandeling van thuiszorg creëert een enorme kans om de effectiviteit van de zorgverlening te vergroten.
Liever geen domotica?
Het zou enorm fijn zijn als we bovenstaand aantal mensen kunnen redden door slimme technologie in te zetten, maar er is één probleem: het maakt een groot verschil waar je woont. Data van patiënten moet namelijk stromen tussen verschillende elektronische dossiers van verschillende zorgverleners. En zorgprocessen moeten opnieuw ingericht worden. Landen moeten zelf de keuze maken of ze hierin willen investeren of niet. En als dat allemaal lukt is het nog de vraag of ziekenhuizen dit financieel rond gaan krijgen: zij hebben hoge vaste kosten, dus zorg die in het ziekenhuis uitgevoerd moet worden wordt minder toegankelijk. Of heel de wereld zorg op afstand zal krijgen, is dus nog niet duidelijk. Maar de doktersfunctie van slimme spraakassistent Alexa zou het begin kunnen zijn, net als symptoomherkenning bij het dragen van een Fitbit.