Een dagje lekker zonnen. Kinkt heerlijk, maar het is niet zo fijn als je knalrood hiervan terugkomt. Niet alleen omdat het pijn doet, maar ook omdat je er huidkanker van kan krijgen. KWF Kankerbestrijding heeft daarom samen met SAP de KWF UV-radar ontwikkeld. De app moet vakantiegangers een persoonlijk zonadvies geven op basis van zonkracht en huidtype. Met als doel je weer gerust te laten zonnen.
Domotica en huidkanker
Deze domotica komt niet uit de lucht vallen: volgens KWF wordt huidkanker als gevolg van zonnestralen een steeds groter probleem. Hoe vaker iemand in zijn leven is verbrand, des te groter de kans op huidkanker. Zonnebrand smeren, dus! En niet vergeten je slimme zonwering in te schakelen. De uv-radar geeft persoonlijk smeeradvies op basis van informatie over locatie, het weer en de actuele uv-straling. De app haalt deze gegevens op uit verschillende openbare databronnen en combineert ze met persoonlijke data over het huidtype van de gebruiker. Wat dat oplevert? Een individueel en actueel advies over zonbescherming.
De moeite waard?
Een nog persoonlijker advies kun je krijgen door een speciaal miniatuurapparaatje op een vingernagel te plaatsen. De Amerikaanse Northwestern University heeft deze domotica samen met L’Oréal ontwikkeld. De sensor is volgens beide partijen extreem dun en zeer licht. Via de nagel kan het precies meteen hoeveel iemand blootgesteld wordt aan uv-straling. Gebruikers hoeven alleen maar hun telefoon boven de sensor te houden om de resultaten te zien. Op basis van de uitslag krijg je net als bij KWF een advies voor eventueel minder uv-intensieve buitenmomenten. Ook geeft het aan wat gevaarlijke plekken kunnen zijn.
Maar hoe betrouwbaar is deze domotica? Uit onderzoek blijkt dat apps die huid kunnen controleren op aanwezigheid van kanker vaak onbetrouwbaar zijn. De meeste apps komen namelijk tot een ander oordeel dan dermatologen. Er zou een foutmarge van ruim zestig procent zijn. “De apps zouden kunnen helpen bij een regelmatige controle van de huid tegen verbranding, maar dit onderzoek geeft aan dat ze vooralsnog geen sluitende oplossing bieden voor het opsporen van huidkanker”, aldus Colette van Hees, voorzitter van de dermatologenvereniging tegen ICT&health.