Robots zorgen voor 51 procent minder heropnames. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Sheffield en University College London. Opereren met robots zou onder andere het risico op bloedstolsels aanzienlijk verlagen. Vervangen zij in de toekomst ‘echte’ chirurgen?
Waarom robotchirurgie?
Patiënten die met robots worden geopereerd kunnen eerder naar huis en er zijn minder complicaties na deze operaties. Ook worden patiënten sneller mobieler bij de inzet van robots. Niet gek dat deze vorm van chirurgie steeds vaker wordt ingezet. Robotchirurgie lijkt daarom de toekomst te zijn. De bevindingen van de Universiteit van Sheffield bewijzen zich bij blaaskanker, daarbij zijn de heropnames gedaald van 32 procent naar 21. In totaal is dat een vermindering van 51 procent. Deze patiënten verbleven gemiddeld acht dagen na de operatie in het ziekenhuis, terwijl ze normaal gesproken tien dagen moeten herstellen. De druk op de ziekenhuisbedden neemt dus ook af.
Sterk bewijs voor digitale toekomst
De bevindingen uit het onderzoek leveren tot nu toe het sterkste bewijs van de voordelen van robotchirurgie voor patiënten, stellen de onderzoekers. Ze dringen er daarom bij het NICE op aan om deze vorm beschikbaar te maken als een klinische optie voor alle grote buikoperaties. Tot nu toe blijven zij namelijk open chirurgie aanbevelen voor complexe operaties, maar de onderzoekers hopen dat dit verandert. “In deze studie wilden we vaststellen of robotchirurgie, in vergelijking met open chirurgie, de tijd in het ziekenhuis verkortte, heropnames verminderde en leidde tot een betere conditie en kwaliteit van leven. Dit werd op alle punten aangetoond”, aldus Co-hoofdonderzoeker, professor John Kelly, hoogleraar oncologie aan de UCL’s Division of Surgery & Interventional Science en consultant-chirurg aan de University College London Hospitals Trust tegen ICT&health.
Wist je dat momenteel de eerste inpakrobot aan de slag is bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis? Daarover lees je hier meer.