Een systeem dat op basis van gegevens over medicijngebruik weet wat er goed en slecht gaat. Een team van Amsterdam UMC ontwikkelde een zelflerend medicatiesysteem. Hiermee kunnen artsen beter rekening houden met wat de patiënt al slikt en op een effectievere wijze medicatie voorschrijven. Een belangrijke ontwikkeling, nu de groep patiënten met meerdere chronische ziekten groeit.
Zelflerend medicatiesysteem
Het aantal mensen met een combinatie van chronische aandoeningen neemt de komende jaren naar verwachting toe. Niet alle combinaties van medicijnen die patiënten met meerdere aandoeningen gebruiken zijn veilig. Wetenschappelijke studies onderzoeken namelijk gelijktijdig medicijngebruik niet goed, omdat ze patiënten met meerdere chronische aandoeningen vanwege de complexiteit vaak niet meenemen. “Dit is vooral problematisch voor patiënten met chronische nierziekte, die vaak ook andere chronische ziekten hebben”, legt data-scientist en ziekenhuisapotheker Joanna Klopotowska van Amsterdam UMC uit tegen ICT&health. “Deze nierpatiënten zijn kwetsbaar voor bijwerkingen en hebben veel baat bij een zorgvuldig voorschrijfbeleid waarbij we goed kijken naar hun persoonlijke situatie. Met het te ontwikkelen zelflerend medicatiesysteem kunnen we dit optimaliseren.”
AI bij medicatieverstrekking
Om dit zelflerend medicatiesysteem op te zetten ontvangt Klopotowska van NWO 1,6 miljoen euro. Een deel van dit bedrag komt van de Nierstichting. Met deze subsidie kan het UMC haar medicatieadviezen verbeteren, omdat zij deze beter af kan stemmen op de individuele patiënt. Veel verschillende onderzoekers zijn nauw betrokken bij het project, zoals Epidemiologie, Data Science, Ethiek, Recht en Humaniora van Amsterdam UMC en van de afdeling Management Wetenschappen van de Open Universiteit.
Meer lezen over slimme toepassingen bij medicatieverstrekking? Lees in dit artikel hoe domotica bijdraagt aan de vroege ontdekking van bijwerkingen.