Als je een smart home hebt, weet je: veel apparaten zijn afhankelijk van stroom. Je slimme gordijnen, verwarming, verlichting en misschien zelfs wel je deuren. Deze domotica geeft veel comfort en bespaart zelfs energie, maar wat nou als de stroom uitvalt? Een probleem als je hele huis hierop draait…
Slim huis en stroomstoring
Heb je een slim huis en vindt er een stroomstoring plaats? Dan kan het zijn dat je in het donker komt te zitten. Dat kun je nog oplossen met kaarsen of een zaklamp. Erger is bijvoorbeeld als je geen gebruik meer kan maken van de wc. Een stroomstoring duurt gemiddeld dertig minuten, maar uitzonderingen kunnen veel langer duren. Zeker door klimaatveranderingen is de kans op stroomuitval bij verouderde meterkasten reëel. Begrijpelijk dus dat je in paniek bent als zo’n situatie plaatsvindt. Lees dus goed wat je wel en niet moet doen.
Programmeren tijdens stroomstoring
Om je alvast gerust te stellen: je geautomatiseerde woning hoeft na een stroomstoring niet volledig opnieuw geprogrammeerd te worden. Dit is iets wat veel mensen zich afvragen, maar is gelukkig niet het geval. Bij de installatie van het smart home-systeem kun je overigens ook aangeven dat bepaalde functies in huis na een stroomstoring automatisch in de oude stand worden opgestart. Dit kan verlichting zijn of bijvoorbeeld de slimme koelkast. Ook kun je apparaten in je huis zo instellen dat ze automatisch worden uitgeschakeld en pas weer aangaan als je dit zelf aangeeft. Schakelt domotica tijdens de stroomstoring onbedoeld uit, dan is dat niet goed voor het apparaat. Weet je niet meer zeker hoe jouw smart home-systeem is ingesteld? Volg bij de stroomstoring het volgende stappenplan.
Stappenplan stroomstoring
- Kijk of de buren stroom hebben.
- Kijk op de website van je energiebedrijf naar storingsmeldingen en neem eventueel telefonisch contact met op. Ook kun je een elektronicabedrijf bellen dat veel weet over slimme installaties – zoals Hager – mocht je je zorgen maken.
- Zet verlichting en apparaten uit.
- Laat een lamp aan om te zien of de elektriciteit weer werkt.
Langdurige storing
- Verpak de inhoud van je koelkast in ijs.
- Zorg dat je warm blijft, want je thermostaat werkt even niet.
Na de stroomstoring
- Kijk in de stoppenkast of alle zekeringen nog op goed staan.
- Start apparaten en systemen een voor een op.
- Programmeer NIET opnieuw je huisautomatiseringssysteem!
Voorkomen beter dan genezen
Veel kun je dus eigenlijk niet doen als je slimme huis getroffen wordt door een stroomstoring. Daarom is het slim om tijdens de installatie van je smart home wat voorzorgsmaatregelen te treffen. In ziekenhuizen – waar de stroom écht niet uit mag vallen – hebben ze een noodaggregaat klaarstaan waarop overgeschakeld wordt in geval van een storing. Voor een woonhuis is een beetje extreem. Wat wel kan is noodstroomvoeding. Die voeding wordt trouwens al gebruikt bij alarminstallaties, want als inbrekers de stroom afsnijden moet het beveiligingssysteem nog wel werken. Een andere vorm van stroom, dus. Tegelijkertijd wordt er overgeschakeld op het GSM- of UMTS-netwerk voor de afgifte van noodsignalen. Dwaalalarmen, elektrische deuren of draadloze huistelefoons kunnen hier bijvoorbeeld op aangesloten worden.
Opgesloten in huis
En dan misschien nog wel een van de belangrijkste vragen over de stroomstoring als je slimme sloten of deuren gebruikt. Kun je je huis nog wel in? Dat kan! Vanbinnen kun je sowieso de deur openmaken, maar een elektrische deur kun je van buiten ook met een sleutel ontgrendelen. Echt opgesloten ben je dus nooit tijdens een storing.
Beter geen smart home?
Het is een akelig idee dat je smart home ineens niet meer werkt, dat begrijpen we. Maar of je woning nu slim is of niet: een stroomstoring zorgt sowieso voor verlies van comfort. De verlichting gaat hoe dan ook uit, de zonwering werkt niet meer en het koffiezetapparaat laat je ook even in de steek. Niet aan een slim huis beginnen uit angst voor een mogelijke stroomstoring is dus niet nodig!