Van vuile naar schone energie. Slimme apparaten spelen een belangrijke rol in dit proces, want deze apparaten geven vaak inzicht in energieverbruik en soms zelfs tips om beter met het milieu en klimaat om te gaan. De vraag van vandaag: draagt domotica dan ook bij aan een beter klimaat?
Opwarming van de aarde
Om klimaatverandering te voorkomen moeten mensen hun vervuiling door opwarming van de aarde in de helft van dit decennium verminderen. De uitstoot moet voor 2025 bereikt zijn en verdwijnen in 2050. Dat is niet makkelijk: om dit te bereiken, zullen grote veranderingen in huizen en apparaten plaats moeten vinden om alles te voorzien van stroom. Fossiele brandstoffen zullen vervangen moeten worden door schone energie, maar tegelijkertijd moeten we ook minder energie verbruiken. Klinkt als een moeilijke, misschien wel onmogelijke opgave. Gelukkig bestaat er domotica die in dit onderdeel van de strijd tegen klimaatverandering kan helpen.
Domotica en klimaatverandering
Het rapport van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties laat zien dat digitale technologieën als domotica kunnen bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Onder deze bijdrage verstaan we slimme apparaten die huizen energiezuiniger maken of zonnepanelen op het dak die samenwerken als ‘virtuele energiecentrales’. Deze technologieën hebben namelijk de kracht om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het elektriciteitsnet te transformeren. Hoe werkt dat dan?
Sleutelrol van smart home
Als slimme apparaten in de toekomst verbinding maken met een slimmer netwerk – eentje die wordt aangedreven door schone energie – kunnen ze samenwerken met het netwerk om energie en vervuiling te verminderen. Een schoon net zal slim moeten zijn en kan constant in gesprek zijn met smart devices in huis. Denk hierbij aan domotica als slimme thermostaten. Hierdoor verspilt je huis geen energie aan verwarming van kamers die je niet gebruikt. Een slim huis kan ook het opladen van apparaten inplannen naar tijden op de dag waarop hernieuwbare energie het meest aanwezig is. Maar voordat we te hard van stapel lopen, moeten we ook kijken naar het energieaanbod.
Energievraag en aanbod
Als we kijken naar vraag en aanbod van wind- en zonne-energie, dan is een smart home handig. Te veel energievraag en te weinig aanbod kan leiden tot black-outs. Daarom is het belangrijk dat veel huishoudens op hetzelfde netwerk kunnen samenwerken, zodat de uitstoot van broeikasgassen vermindert en het netwerk beter bestand wordt tegen klimaatverandering. Dan moet je natuurlijk wel rekening houden met stroomuitval, gezien klimaatgerelateerde rampen als bosbranden de netten meer belasten. Begin je aan een smart home, lees dan hier ons advies hoe je je slimme huis nog optimaal kan laten draaien tijdens een storing.
Haalbaarheid en resultaten
Domotica speelt dus zeker een grote rol in de strijd tegen klimaatverandering. Maar we moeten ook kritisch blijven. Zo staat in het klimaatrapport het volgende: “digitale technologie ondersteunt decarbonisatie alleen als ze op de juiste manier wordt beheerd”. Veel landen hebben nog steeds geen beleid om te voorkomen dat oude slimme apparaten een hoop giftig afval wordt. Dit betekent dat domotica ook beter ontworpen moet worden zodat het langer meegaat. Hiermee zou het dan zowel e-waste als broeikasgasvervuiling verminderen.
Al met al: slimme huizen en domotica zullen op eigen houtje de planeet niet redden, maar ze dragen wel flink bij!