Zorggroep Treant maakt gebruik van een slimme bril, ofwel smart glass. Met deze bril kunnen zorgprofessionals op afstand meekijken met een medewerker die die bril op heeft. Treant zet de bril vooral in bij wondzorg.
Slimme bril en wondzorg
We schreven al eerder over een slimme bril in de chirurgie, maar Treant zet de smart glass in bij wondzorg. Waarom? “Een wond kan snel groter worden of gaan ontsteken, dat proces is lastig te voorspellen. Als het wondbeeld verergert, moet je snel ingrijpen”, vertelt Esther Dekker, wondverpleegkundige binnen de woonzorgcentra van Treant, in een verklaring. En dat ingrijpen kan snel, want door de camera op de bril kan een wondverpleegkundige op afstand meekijken en in actie komen.
Wat kan de bril?
Naast dat de verpleegkundige op afstand mee kan kijken, kan hij ook foto’s maken of inzoomen op de wond. Door deze functies krijgt de wondverpleegkundige zonder erbij te zijn toch een compleet beeld van de wond en kan hij op afstand een behandeladvies geven. Aangezien de wondverpleegkundigen samen met zorgmedewerkers wonden beoordelen, neemt de kennis van verzorgenden over wondzorg ook toe. Fijn, vindt Dekker: “met die slimme bril voorkom je dat medewerkers op eigen initiatief een behandeling gaan inzetten zonder het effect daarvan te weten”.
In de toekomst is het de bedoeling dat de bril ook ingezet gaat worden in andere vormen van zorg, zoals ouderengeneeskunde.