De afgelopen vijf jaar heeft het Radboudumc onderzoek gedaan naar de ViSi Mobile polsmonitor. Nu is aangetoond dat door deze monitor het aantal ongeplande IC-opnames met een derde afneemt. Daarom heeft het Radboudumc besloten ViSi Mobile in te zetten op zeven afdelingen en in totaal 117 bedden.
ViSi Mobile polsmonitor
De ViSi Mobile polsmonitor houdt constant de belangrijkste lichaamsfuncties van patiënten in de gaten. Daardoor kan de achteruitgang van de gezondheidssituatie eerder ontdekt worden. Normaal gesproken beoordelen verpleegkundigen de patiënten maar enkele keren per dag, waardoor het voor kan komen dat zij een tussentijdse achteruitgang niet opmerken. Door de vroegtijdige signalering kunnen zorgverleners eerder ingrijpen en zo ook een ongeplande IC-opname voorkomen. Uit het onderzoek blijkt dat de polsmonitor het aantal ic-opnames met 32 procent vermindert. Ook handig: de verpleegkundigen hoeven met de ViSi niet altijd zelf naar de patiënt toe om de metingen te verrichten. Ze hebben daardoor meer tijd voor andere patiënten.
De rol van COVID-19
De pandemie heeft de uitrol van de ViSi Mobile polsmonitor versneld. Door COVID konden alle geïsoleerde patiënten op een verpleegafdeling op afstand in de gaten gehouden worden. Zij voelden zich met de monitor een stuk veiliger. Ook het medisch personeel voelde zich beschermd, omdat ze hierdoor minder kans liepen zelf besmet te raken. Los van het besmettingsgevaar kampten veel ziekenhuizen ook met grote personeelstekorten. Daarin is ViSi Mobile ook een uitkomst.
Vorige week zijn zeven afdelingen de polsmonitor gaan gebruiken: Heelkunde, Interne Geneeskunde, Maag-Darm-Leverziekten, Urologie/Gynaecologie, AOA (Acute Opname Afdeling), Neurologie en Neurochirurgie. Zorg op afstand is niet nieuw. Een gehele behandeling zal in de toekomst zelfs op afstand mogelijk zijn. Daarover lees je hier meer.