Japan heeft op het gebied van sociale en technologische innovatie een voorsprong op Nederland. Dat blijkt uit een webinar van ActiZ. Hoog tijd om eens te kijken wat ze in dit land zo goed doen en wat wij in Nederland hiervan kunnen leren.
Japan en domotica
Wat domotica betreft, houden Japanners erg van robots. Al ligt hier in de ouderenzorg niet de nadruk op. In deze zorg stelt Japan de vraag hoe de kwaliteit van leven en efficiëntie met domotica verbeterd kan worden. In Nederland vinden we technologie nog heel bijzonder, maar in Japan maakt het al deel uit van het alledaagse leven. Een groot verschil en zeker interessant. Niet gek dat Ryoji Noritake, CEO en bestuurslid van het Health and Global Policy Institute, in zijn webinar wenst samen te werken met Japan.
Niet helemaal perfect
Wat technologie betreft lijkt Japan het helemaal op orde te hebben. Maar net als Nederland zijn er ook dingen waar het land tegenaan loopt. Denk aan vergrijzing en ontgroening van de arbeidsmarkt in de zorgsector. Gelukkig liggen de lonen in Japan lager dan in Nederland wat de zorg goedkoper maakt. Maar hier zit ook weer een risico aan verbonden: door de lage lonen kan een versnelde uitstroom en verminderde instroom voorkomen. De lonen zouden dus aangepakt moeten worden, waar Japan zich bewust van is. Zorg in ouderencentra is goedkoper dan zorg thuis en in verpleegtehuizen, wat in Nederland al lang niet meer zo is.
Nederland loopt achter op Japan, maar dat betekent niet dat we nu niets ontwikkelen om de zorg in ons land te verbeteren. Er zijn bijvoorbeeld slimme bedsensoren ontwikkeld om zorgmedewerkers meer rust te geven tijdens hun dienst. Ook voor patiënten zijn er domotica-toepassingen: met virtual reality kunnen zij chronische pijn ‘wegschieten’ of een angststoornis beter behandelen. Nederland is dus goed op weg, maar het is nooit verkeerd om eens te spieken bij Japan!