Er zijn veel domoticatoepassingen die je helpen aan een gezondere levensstijl. Denk aan een slimme fitnessapps of de Fitbit. Maar zulke toepassingen werken hetzelfde als een sportschoolabonnement: maak je er geen gebruik van, dan doet het niets aan je gezondheid. Dat roept de vraag op of eigenaren van zo’n slimme gadget hem na aanschaf ook echt langdurig gebruiken.
Gezond door domotica
Een gezondere levensstijl draait niet alleen om kilo’s kwijtraken. Een wandeling in het bos, een zonnestraal op je gezicht of een interessant gesprek kan je een positief gevoel geven en een brandend vuur van binnen aanwakkeren. Omdat veel mensen moeite hebben om een gezonde levensstijl aan te nemen, heeft Raoul Nuijten geprobeerd hun gedrag via hun mobiele telefoon te beïnvloeden, zodat ze gezondere keuzes kunnen maken. Om dit te realiseren, heeft hij de effectiviteit van domotica op het gebied van gezondheid geanalyseerd.
Individuele aanpak
Hoe beïnvloeden beloningen, sociale vergelijkingen, doelen stellen en personalisatie mensen een betere levensstijl aan te nemen? Een van de resultaten was dat kantoormedewerkers die door langdurige inactiviteit een hoger risico hebben op hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen heel goed reageren op financiële beloningen. “We konden voor elke deelnemer bepalen in welke mate ze getriggerd werden door de domotica. Denk aan inloggen, swipen of gezondheidsactiviteiten vastleggen in de app”, legt Nuijten uit aan TU/e. Dan nog scholieren uit een lager sociaaleconomische klasse met een hoger risico op obesitas en diabetes. Zij presteren beter wanneer apps hen met anderen laat vergelijken. Denk dan aan een ranglijst of berichten over elkaars resultaten. Ook het inzetten van een influencer zou helpen.
Niet zo makkelijk
Hoeveel waardevolle functies er ook op zo’n smart watch of app zitten, het blijft volgens de onderzoeker moeilijk om zomaar een andere levensstijl aan te nemen. “Het kost tijd om een nieuwe gewoonte aan te leren. Apps kunnen een antwoord bieden op die uitdaging door mensen voor een langere periode aan zich te binden. Niet met een enkele cursus van drie weken, zoals tegenwoordig nog vaak het geval is, maar met kortere programma’s die gedurende een periode van enkele maanden aan mensen worden aangeboden.” Nuijten gelooft dat met zijn database meer mensen een gezonde levensstijl lang volhouden. Doelgroepen zijn volgens hem namelijk nooit hetzelfde, dus daarom zou het van groot belang zijn te experimenteren met wat voor ieder individu het beste werkt.