In een recent onderzoek van Anders Werken in de Zorg werd bedsensor Momo zeer goed beoordeeld. Zorgmedewerkers kunnen met een app de sensor, die op beweging is gericht, inschatten of een cliënt geholpen moet worden.
Bedsensor in de zorg
Momo BedSense is een sensorplaat die je op borsthoogte onder het matras van bewoners in een verpleegtehuis plaatst. De sensoren geven vervolgens informatie over druk, houding en trillingen. Deze data kan de verpleger zien in een app en op basis van de resultaten concluderen wie van de bewoners dringend hulp nodig heeft. Ook kan deze data ingezet worden om het slaappatroon van een bewoner te verbeteren. De bewoner krijgt door de bedsensor dus een betere nachtrust en persoonlijkere zorg. Ook is de sensor fijn voor zorgmedewerkers: zij ervaren meer rust tijdens hun dienst. Er gaan minder valse alarmen af en daardoor kunnen zij sneller tot de juiste interventie komen.
Toekomst en kosten
Het algemene oordeel van de onderzoekers van Anders Werken over de bedsensor is volgens ICT&health positief. De kosten zitten hem vooral in het aanleren van het gebruik van de technologie, het herinrichten van het zorgproces en het informeren van cliënt en familie. Al wordt dit niet als grote barrière gezien. Steeds meer zorgorganisaties gebruiken slimme toepassingen in overleg met cliënten. Alexa is bijvoorbeeld al in het bejaardentehuis gaan wonen en een slimme kat kan ouderen helpen met hun dementie.