In een virtuele wereld je pijn wegschieten zodat je er in de echte wereld vanaf bent. Dat kan met de nieuwe virtual reality-bril die gebruikt wordt in het Laurentiusziekenhuis in Roermond. Mensen met chronische pijnklachten zouden door het gebruik van deze slimme toepassing meer grip krijgen op hun pijn.
Werking VR
Met de bril fop je je als het ware je brein. Je kijkt namelijk in je hersenen en ziet rode beestjes, die staan voor je chronische klachten. Vervolgens kun je hierop schieten, waardoor ze verdwijnen. De virtuele wereld is in spelvorm gemaakt, omdat hierdoor je hersenen niet alleen pijn ervaren. “De patient gaat eigenlijk trainen op zijn eigen zenuwbanen en pijnbeleving. Als een patiënt zelf controle heeft over zijn pijn, wordt de kwaliteit van zijn of haar leven een stuk beter”, legt José Pijnenburg, pijnverpleegkundige uit tegen 1Limburg.
Virtual reality
“Het is net alsof ik in een ruimtevaartuig zit. Ik kan mijn ruggenmerg bezoeken, of ik ga mijn hersenen in”, vertelt Jolanda Danckaert tegen 1Limburg zodra ze de virtuele wereld betreedt. Danckaert maakt al enkele weken gebruik van de vr-bril en heeft er naar eigen zeggen veel baat bij. “Ik schat dat de klachten met de helft zijn afgenomen sinds ik de bril gebruik. Ik ben al geen fan van medicatie en beperk het zoveel mogelijk. Maar sinds ik hiermee gestart ben heb ik eigenlijk helemaal geen medicatie meer hoeven te gebruiken.”
Virtual reality is momenteel zeer populair in de zorg. Naast patiënten met chronische pijnklachten, kan het ook mensen helpen die last hebben van een angststoornis. Hoe dat werkt lees je hier.