Met domotica kun je energie besparen en je huidige woning futureproof maken. Je huis krijgt als het ware een upgrade. Wellicht komt de volgende vraag in je op: is domotica alleen geschikt voor nieuwbouw? Of andersom gesteld: kan ik in mijn jarendertigwoning ook domotica integreren? In dit artikel geven we je daarop het antwoord.
Domotica en nieuwbouw
Na het lezen van alle nieuwtjes en voordelen van domotica ben je misschien enthousiast geworden over zo’n installatie. Maar wat nou als je een klassieke, elektrische installatie hebt? We legden in een eerder artikel het verschil tussen een slimme en elektrische installatie al uit. Daaruit blijkt dat het bij een klassieke installatie zonder kap- en breekwerk haast onmogelijk is om achteraf nog aanpassingen door te voeren. In zo’n installatie gaan voedingsdraden namelijk vanuit de zekeringskast naar een schakelaar of stopcontact.
Dat is anders bij domotica: hierbij kun je achteraf nog van alles eenvoudig veranderen. Met een klassieke installatie is het dus moeilijk om je huis slim te maken. Wel kun je de installatie ombouwen naar een domoticasysteem. Daarvoor kun je een installateur inschakelen, zoals bijvoorbeeld een specialist die werkt met integraties van Hager.
Ombouwen naar een domoticasysteem kan gelukkig wél zonder je muren terug open te slijpen. Bij dit project moeten de schakelaars geopend worden en past de installateur het bestaande verdeelboord aan. Het aanpassen van de programmatie kun je vervolgens zelf makkelijk weer veranderen. Ook bestaan er slimme klikmodules waardoor je meterkast snel een upgrade kan krijgen.
Mogelijkheden bij nieuwbouw
Denk je na over een nieuwbouwwoning? De mogelijkheden van domotica in nieuwbouw zijn als volgt. Je kunt in zo’n woning direct een standaardinstallatie laten uitvoeren. Fijn is dat je nog niet hoeft te weten welke onderdelen van domotica je voor de rest van je woonperiode wil hebben. Later kun je de functies nog uitbreiden. Handig, want je weet nooit hoe je toekomst en je leven verloopt. Kies bijvoorbeeld nu voor slimme verlichting, later kun je hier bijvoorbeeld slimme verwarming aan toevoegen. Heb je je wensen duidelijk op een rij, kun je ze natuurlijk ook in één keer samen toevoegen. Slim is om wel even de prijs van zo’n domoticasysteem te bekijken, zodat je niet voor verrassingen staat.
Is domotica enkel geschikt voor nieuwbouw? Zeker niet! Al is het wel makkelijker toe te passen en natuurlijk goedkoper. Je hoeft namelijk niet te renoveren. Maar als je niet al te ambitieuze domoticawensen hebt voor je oudere woning, dan kunnen ook klikmodules volstaan zodat renovatie niet eens nodig is.
Heb je een klassieke installatie, ben je van plan nog lang in je huidige huis te wonen en wil je wel uitgebreid automatiseren? Dan is een domoticasysteem zeker interessant, ondanks dat je moet renoveren. Maar het toekomstbestendig maken van je woning loont in elk geval. Zeker als je ouder wordt, kunnen automatiseringsmogelijkheden je helpen om langer thuis te wonen. Denk bijvoorbeeld aan nachtrouteverlichting en kookplaatbeveiliging. Ons oordeel over domotica? Zeker het overwegen waard dus, ongeacht in welk type huis je woont.