Patiënten die kampen met huidkanker in het gezicht zijn na de behandeling vaak afhankelijk van aangezichtsreconstructie. Binnenkort kunnen zij met behulp van Extended Reality zien hoe zij er na de plastische chirurgie uitzien.
Huidkanker Extended Reality
Plastisch chirurg Eveline Corten heeft ruim 400 duizend euro aan subsidie ontvangen om patiënten met huidkanker te helpen met het inzetten van Extended Reality. Ze raakte geïnspireerd door Snapchat en Face Swap: met deze apps kun je voor de fun je gezicht op andere lichamen projecteren of een ander uiterlijk geven. Deze technologie kan ook wel ingezet worden om mensen te laten zien hoe hun gezicht er na een ingreep uit komt te zien, dacht Corten en kwam met Zien is Geloven. “De algoritmen van Snapchat zijn gebaseerd op honderdduizenden foto’s van ‘gewone’ gezichten. Wij hebben te maken met gezichten met individuele afwijkingen die niet heel erg vaak voorkomen. De applicatie zal over drie jaar nog niet perfect zijn, maar wel veel beter dan het voorlichtingsmateriaal dat we nu hebben,” aldus Corten tegen ICT&health.
Zien is Geloven
Waarom is zo’n gepersonaliseerde voorlichting belangrijk? Het is volgens Corten niet alleen fijn om het eindresultaat te zien, maar ook de fases die daar tussen liggen. Dan weet de patiënt precies wat hem te wachten staat. Momenteel is er weinig beeldmateriaal beschikbaar om patiënten uit te leggen hoe de verschillende stappen eruitzien. “Dan zijn er misschien wel foto’s, maar die zijn van een mannelijke patiënt met een snor. Daar herkent een vrouwelijke patiënt zich niet in. Je zou dus gepersonaliseerd, meer levensecht voorlichtingsmateriaal willen hebben. Met Zien is Geloven moet dat op termijn mogelijk worden”, vertelt de plastisch chirurg.
Eerder werd ook een slimme technologie ontwikkeld die helpt een tumor te lokaliseren. Daarover lees je hier meer.