Domotica. Wij raken er maar niet over uitgepraat. Ben je nog niet zo bekend in de slimme wereld, dan vraag je je misschien af wat het verschil is tussen een slimme en een klassieke E- en W-installatie. Slimme vraag, dat gaan we je uitleggen.
Slimme vs. klassieke installatie
Het verschil tussen een slimme en klassieke installatie is simpelweg dat bij een klassieke installatie één of meerdere schakelaars vast met een lichtpunt verbonden zijn. Bij domotica gaat alles afzonderlijk naar de zekeringskast. Dit betekent dat functies van een klassieke installatie niet gewijzigd kunnen worden. Door zo’n installatie kun je dus een lamp aan- en uitzetten, meer niet. Wil je op den duur uitbreiden, dan moet je breken. Bij een slimme installatie door middel van domotica, kun je een schakelaar voorzien van meerdere functies. Voorbeelden van functies zijn onder andere de paniektoets (alle lichten gaan aan), alles-uit-toets of een sfeertoets (wit licht laten veranderen in bijvoorbeeld de kleur rood).
Kun je domotica wijzigen?
Heb je een slimme installatie? Dan kun je een schakelaar dus voorzien van veel functies. Maar wat nou als je tijdens je slimme installaties functies vergeet toe te voegen? Knap irritant, want dan zou je alleen een meervoudige klassieke installatie hebben. En hoe langer je de installatie hebt, hoe meer je weet wat voor functies je echt nodig hebt. Gelukkig kun je dezelfde schakelaar altijd nog andere features geven en zelfs meerdere toestellen samen bedienen. Verlichting aan laten springen en tegelijkertijd de verwarming, bijvoorbeeld. Dat kan dus niet bij een klassieke installatie. Automatisering die naast gemak ook zorgt voor een lager energieverbruik.
Waar keuze op baseren
De voordelen van een slimme installatie zijn vooral dat je eindeloos je schakelaarsfuncties kunt blijven wijzigen. Handig voor woningen waar het niet altijd mogelijk is om kap- en breekwerken uit te voeren, want er bestaat veel draadloze domotica. Het nadeel van een slimme installatie is dat het duurder is dan een klassieke installatie. De meeste domoticasystemen kun je wel gedeeltelijk installeren en later uitbreiden, waardoor je als het ware ‘gespreid’ betaalt. Slimme installaties lijken de toekomst. Niet alleen in een woonhuis is het praktisch, volgens Hager ook in hotels en kantoren. Handig voor de consument, maar is het ook fijn voor installateurs? Kan de consument in de toekomst misschien haar eigen installatie uitvoeren? Daarover lees je hier meer.