Energiebesparing, meer comfort en futureproof: een slimme installatie. Handiger dan een klassieke E- en W-installatie, maar ook duurder… Wat voor prijskaartje hangt er aan zo’n domoticasysteem en is het dat wel waard?
Prijs domoticasysteem
Wil je een domoticasysteem in huis hebben, dan moet er eerst een basis worden gebouwd. Deze bestaat onder andere uit dubbele stopcontacten, tv-distributiepunten en datastopcontacten. Samen lijken ze bijzonder duur, maar in de praktijk valt dit mee. Heb je een standaard woning met tien zones en veertien lichtkringen? Dan zal de basis van je domoticasysteem ongeveer tussen de vijfhonderd en zeshonderd euro kosten. Let op: nu heb je alleen de basis, er is nog geen vorm van automatisering aanwezig. Voordat je aan deze installatie begint, is het slim om je installateur op de hoogte te brengen van je wensen.
Wat voor automatisering wil je in huis? Alleen rolluiken en verlichting slim regelen, of wil je ook de verwarming hieraan koppelen? En hoe zit het met slimme beveiliging of audiosystemen? Wil je die ook? Je kunt de verschillende onderdelen later altijd nog installeren, maar het is natuurlijk wel handig als het direct geregeld is. Hier komt bij dat de prijzen per automatiseringsonderdeel verschillen. Slimme verwarming kost ongeveer 800 tot duizend euro. Beveiligingsalarmen tussen de 1.300 en 1.600 euro. Voor slimme audio betaal je tussen de 1.700 en 2.300 euro. Totaal kom je uit op een prijs van ongeveer 5.500 euro. Dit is inclusief extra’s die je in de zekeringskast zou aanbrengen.
Slimme installatie als luxe
Een domoticasysteem heeft volgens Hager veel voordelen, zoals een lager energieverbruik met als gevolg lagere kosten. Ook niet onbelangrijk is de comfort. Domoticasystemen zijn dus zowel geldbesparend als een luxeproduct. De prijs van je slimme installatie bepaal je zelf: hoe luxe wil jij je huis hebben? Hoe meer je in huis wil automatiseren, hoe duurder de installatie zal worden. Enkel de verlichting dimmen of uitzetten is zoals we eerder zagen een stuk goedkoper dan als je ook nog eens je gordijnen en rolluiken wil bedienen. Daarom verschilt de prijs van de gehele installatie echt per woning. Dat is maar goed ook, want hierdoor kun je je domoticasysteem naar eigen wens inrichten. En altijd weer aanpassen.