We berichtten al eerder over domotica die artsen doet ontlasten, in de vorm van tumorlokalisering of daadwerkelijk opereren. Nu blijkt dat robots naast verpleegkundigen ook rechters kunnen ondersteunen. Staat er voortaan een robot in de rechtbank?
Fouten van menselijke rechter
Het klinkt misschien raar, maar het is geen gekke gedachte dat er in de toekomst een robot als rechter optreedt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het tijdstip van rechtszaken uitmaakt in de objectiviteit van een rechter. Aan het begin van de dag blijken rechters soepeler om te gaan met veroordelingen. Hoe later het wordt, hoe strenger ze worden. De rechter zou net voor de lunchpauze op zijn strengst zijn. Na de lunchpauze worden ze weer soepeler, omdat ze meer energie hebben gekregen. Het onderzoek liet zien dat er geen constante lijn is in de objectieve uitspraken van een rechter. Is de menselijke rechter dan nog wel geloofwaardig? Dat valt dus te betwisten.
Robotrechter
Een robot zou dit probleem kunnen verhelpen. Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak wil ze dan ook graag inzetten voor routinezaken. Robots kun je namelijk voorprogrammeren en als je dat doet met historische data zouden ze in principe de ideale objectieve beslissing kunnen nemen. Daarnaast behalen ze tijdswinst, die gebruikt kan worden voor complexere zaken. Jaap van den Herik, hoogleraar informatica en recht aan de Universiteit van Leiden vertelt tegen Fiat Jusitia uiteindelijk iedere rechter te vervangen is door computers. Het punt is dat mensen graag de touwtjes zelf in handen willen blijven houden. Het idee dat de robots onze rechtertaken gaan overnemen bezorgt ons al snel rillingen. Al zal het nog lang duren voordat de robotrechter voor een verdachte kan verschijnen. Er moet namelijk nog veel werk worden verricht. Het oordeel van de huidige robotrechter sluit nog niet helemaal aan bij dat van de rechter. Zaken zijn namelijk vaak zo complex dat een computer de draad kwijtraakt. Ook zou er wetgeving nodig zijn voor deze technische innovatie. Het kabinet moet deze experimenteerbepalingen dus ook nog in de wet opnemen.