De slimme koelkast heeft de laatste jaren zijn intrede gemaakt en ook komen er steeds meer slimme levensstijl apps. Gaan we door domotica gezonder eten? Of is dat iets wat we onszelf wijsmaken?
Domotica en gezond eten
Steeds meer mensen gebruiken digitale technologie om gezonder te leven. “Het vastleggen van persoonlijke data en dit vervolgens inzetten voor persoonlijke ondersteuning of adviezen via – bijvoorbeeld – digitale health apps, kan de gezondheid(szorg) zeker bevorderen”, vertelt Jildau Bouwman, programmamanager Digital Health bij TNO tegen NU.nl. “Digitale gezondheidsapps kunnen consumenten ondersteunen en adviseren over hun gezondheid en voedingspatroon.” Uit onderzoek van de Universiteit in Wageningen blijkt ook dat consumenten gedurende de coronacrisis meer groenten, fruit en biologisch voedsel kochten. Dat terwijl er dus steeds meer mensen gebruik maken van domotica: “Slim, want een betere weerstand, onder andere door gezond te eten, zorgt ervoor dat mensen beter om kunnen gaan met chronische ziektes en ook met acute ziektes zoals corona”, zegt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte.
Slim eten
Naast dat we zelf veel meer investeren in domotica, doen supermarkten dit ook. Zij koppelen bestelapps bijvoorbeeld met gepersonaliseerde gezondheidsapps die rekening houden met diëten en aandoeningen. Dit alleen al biedt ons dus meer gemak en gezondheidsvoordelen. Maar terug naar onze vraag: gaan we door domotica echt gezonder eten? Niet altijd. Uit onderzoek blijkt dat het mondeling bestellen van maaltijden juist weleens tot ongezondere keuzes leidt. Marketingprofessor Klesse: “Wanneer we keuzes maken bij het kopen van eten, zijn we vaker geneigd om ongezonde dingen te kiezen, zoals chocoladetaart. Terwijl we best weten dat een salade beter is.” Klesse experimenteerde met een verkoopapparaat. Deelnemers konden op de knop drukken voor een snack of hun bestelling inspreken. “We zagen dat mensen ongezondere keuzes maakten als ze hun keuze uitspraken, dan wanneer ze op een knop drukten, als alle overige factoren gelijk bleven. Een reden daarvoor zou kunnen zijn dat we meer intuïtieve keuzes maken als we praten.”
Het gebruik van slimme assistenten als Google Assistant en Siri is goed, maar het is volgens Klesse wel belangrijk dat we begrijpen dat het invloed heeft op de keuzes die we maken. Helemaal zwart-wit is haar conclusie niet: domotica kan zeker bijdragen aan een gezonder voedingspatroon. Maar daarbij moeten we wel centraal stellen dat iedereen uiteindelijk zelf de regie over zijn gezondheid heeft. We eten door domotica dus enerzijds wel en anderzijds juist niet gezonder!