We zien het tegenwoordig steeds vaker: smart care. Domotica die helpt tumoren te lokaliseren, druk op de zorg door corona te voorspellen en zelfs in staat is om operaties uit te voeren. Klinkt alsof we de goede kant op gaan, maar hoe zit het nou echt? Lopen we vooruit of misschien nog wel achter?
Oorspong van smart care
Smart care draait om het ondersteunen en automatiseren van de zorg. De eerste slimme zorgoplossingen waren bijvoorbeeld handige verpleegoproepsystemen. Dan drukt de cliënt op een knop en ontvangt de verpleegkundige een melding op haar scherm, zodat ze weet dat ze direct naar die kamer moet komen. Dit scheelt haar enorm in tijd: ze hoeft niet meer iedere kamer te bezoeken voor controle. Daarna kwam de koppeling van producten met het IP-netwerk, waardoor er nieuwe toepassingen mogelijk werden. Bijvoorbeeld selectieve oproepen naar verpleegkundigen. Dit slimme systeem kon bepalen wie van de verpleegkundigen op het moment in staat is om een patiënt te helpen, waardoor de zorg veiliger werd en het werk voor de verpleegkundige leuker. Dit systeem wordt inmiddels al tien jaar gebruikt.
Inhaalslag nodig?
Dus, waar staan we nu? Momenteel worden er vooral slimme sensoren en camera’s ontwikkeld. Deze kunnen bijvoorbeeld bijhouden hoe vaak een cliënt ’s nachts zijn bed verlaat. Ook kunnen deze onveilige situaties voorkomen. Dat is niet alleen efficiënt: het kan ook veel nieuwe data opleveren die inzicht geven in het leefritme van de cliënt. Gaat goed dus, maar wat nog onbreekt is een overkoepelend platform dat alle data samenbrengt en omzet in bruikbare informatie. De meeste smart care bestaat uit op zichzelf staande systemen. Gegevens over de behandeling en medicatie van een cliënt worden bijvoorbeeld bijgehouden in een ander systeem dan informatie over de bloeddruk, hartslag of ademhaling. Volgens ICT&health is het met een oog op privacy lastig om hier een data-uitwisseling in uit te voeren. Jammer, want als verpleegkundigen op een slimme zorgsensor zien dat een bewoner plotseling vaker ’s nachts uit bed komt en zijn medicatie onlangs is aangepast is dat belangrijke informatie. Nu kan alleen een oplettende verpleegkundige deze link leggen.
Toekomst van slimme zorg
Wat we in de toekomst kunnen verwachten, zullen vooral slimme algoritmes zijn die soorten patronen ontdekken. Ook zal de zorg van cliënten persoonlijker worden, want er zal beter gekeken worden naar de individuele omstandigheden. Maar zoals we eerder zeiden: deze ontwikkelingen zijn alleen mogelijk als leveranciers meer samen gaan werken. Dan zou deze data-uitwisseling mogelijk worden, wat veel betere zorg kan opleveren. Deze data brengt wel de privacy van cliënten in gevaar, dus als leveranciers dit plan willen realiseren moeten er echt strikte regels aan verbonden zijn. Smart care is er uiteindelijk om de zorg voor de cliënt te verbeteren!