Het Isala ziekenhuis maakt gebruik van de tweede Da Vinci operatierobot. Deze heeft bewezen operaties te kunnen uitvoeren in de dikke darm en binnen de gynaecologie. Binnenkort zal hij ook ingezet worden om alvleesklierkanker en blaaskanker te behandelen.
Operatierobot
De tweede Da Vinci operatierobot is een slimme assistent in het ziekenhuis. Hij staat letterlijk naast de chirurg en de patiënt. Eerder bespraken we al de slimme bril, domotica waarmee andere zorgverleners op afstand mee kunnen kijken bij een operatie. Dit zou chirurgie beter maken. Da Vinci werkt anders, maar streeft dit ook na in de operaties die hij uitvoert. “De instrumenten aan de robotarmen hebben veel meer bewegingsvrijheid dan de langwerpige instrumenten die we bij een kijkoperatie gebruiken. Het zijn eigenlijk een soort polsjes die alle kanten op kunnen bewegen. Daardoor kunnen we met meer precisie en controle te werk gaan. Dankzij de geavanceerde 3D-camera hebben we bovendien een veel beter beeld van het operatiegebied”, vertelt chirurg Gijs Patijn aan ICT&health.
Robots in het ziekenhuis
Chirurgen zitten door Da Vinci voortaan achter een computer console naast de patiënt. Een natuurlijkere en minder vermoeiende houding. Ze hoeven dus niet meer urenlang aan de operatietafel te staan. Da Vinci is niet de eerste robot die werkzaam is in ziekenhuizen. De eerste operatierobot kwam in 2011. In de afgelopen jaren hebben al duizenden assistent-robots operaties uitgevoerd. Behandelingen voor onder andere longkanker, prostaatkanker en hartklepvervanging. Dankzij deze operaties met meer precisie komen er minder complicaties voor en geneest de patiënt sneller. Een goede ontwikkeling, dus!