De Hartstichting heeft bijna 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de smart watch van de TU Eindhoven, meldt ICT&health. Dit slimme horloge zou een hartstilstand kunnen detecteren en in staat zijn hulpdiensten te alarmeren. Een ontwikkeling die mensenlevens kan redden wanneer zij alleen zijn.
Levensreddende smart watch
De smart watch wordt ontwikkeld voor mensen die een hartstilstand krijgen wanneer zij alleen zijn. Volgens internationaal onderzoek overkomt dit namelijk 60 procent van de gevallen. Vrouwen nog vaker dan mannen, een reden hiervoor kan zijn dat vrouwen vaker alleen wonen dan mannen. Er is dan dus niemand in de buurt om hulpdiensten in te schakelen. Het nieuwe slimme horloge zou dit op kunnen lossen: deze gaat zelf 112 bellen als het een hartstilstand detecteert. Dit doen zij met behulp van sensoren die registreren of iemand valt of sensoren die in de kleinste bloedvaatjes in de huid meten of het hart nog klopt. Ook krijgt de smart watch GPS-technologie zodat hulpdiensten de exacte locatie van de patiënt weten zodat ze snel ter plaatse kunnen zijn. Deze informatie stuurt de smart watch ook door naar het reanimatie-oproepsysteem van HartslagNu, zodat burgerhulpverleners ook op de hoogte worden gesteld.
Smart care
Veel smart watches van nu hebben al een ingebouwde ECG-functie en er zijn ook modellen die hartproblemen kunnen voorspellen. Maar honderd procent zekerheid bij het signaleren van een hartstilstand bestaat nog niet. Daarom ontwikkelen onderzoekers van de TU Eindhoven samen met het Amsterdam UMC, Tilburg Universiteit, Philips, het Catharina ziekenhuis en Stan hier een oplossing voor. Het initiatief hiervan ligt bij de Hartstichting, met als doel de kans op overleving bij een hartstilstand te vergroten. Er is ondertussen al een andere AI-ontwikkeling in de maak om hartstilstanden te voorkomen, namelijk een slimme AED. Alles over die ontwikkeling lees je hier.