Ziekenhuis Het Diakonessenhuis gebruikt een nieuwe technologie om haar patiënten te helpen. Haar neuromudulatiebehandeling voor chronische pijn wordt namelijk binnenkort op afstand gecontroleerd en bijgesteld. Dit betekent dat een patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft te komen. Hoe werkt dat, zo’n behandeling op afstand?
Ziekenhuisbehandeling op afstand
De behandeling die Het Diakonessenhuis op afstand gaat geven is neuromodulatie. Hierbij stimuleren artsen met kleine stroomstootjes het ruggenmerg of een zenuwknoop van patiënten die chronische pijn hebben. Dit doen zij via een apparaatje – de neurostimulator – die zij onder de huid van van de behandelde aanbrengen. Voor controle en het aanpassen van de behandelingen moeten patiënten dus vaak naar het ziekenhuis komen. Dat kan anders, vertelt Xander Zuidema, pijnspecialist bij Het Diakonessenhuis tegen ICT&health. “De ziekenhuisbehandeling kan nu ook op afstand gecontroleerd en bijgesteld worden als dat nodig is.” Maar waarom zou je zo’n behandeling op afstand willen krijgen? “Nou, zeker voor patiënten die wat verder weg wonen, is dit een uitkomst. Maar ook voor patiënten die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen is het fijn. Of voor patiënten die vanwege risico op corona zoveel mogelijk in hun eigen omgeving blijven”, legt Zuidema uit.
Selectie slimme zorg
Hoewel de patiënt zeer gebaat is bij de behandeling op afstand, is het niet zo dat alle behandelingen op deze manier plaats gaan vinden. De behandelend arts besluit of je als patiënt hiervoor in aanmerking komt en overlegt dan samen met je of het slim is om de behandeling op afstand uit te voeren. Momenteel is het gebruik van de technologie nog in de opstartfase en zijn er nog maar 20 patiënten die er gebruik van maken. Uiteindelijk krijgen alle patiënten met neuromodulatie een uitnodiging voor zorg op afstand. Deze ontwikkeling is niet koploper in smart care. Onlangs introduceerde Amazon bijvoorbeeld al zijn slimme assistent Alexa in bejaardentehuizen.