Aan warmte, elektra en vooral de duurzaamheid daarvan worden dankzij het BENG-certificaat extra hoge eisen gesteld. In dit blog legden we al uit wat BENG precies inhoudt: de nieuwbouwwoning mag slechts 0,4 keer zoveel energie verbruiken. Een flinke eis, dus. Inmiddels zitten we al ruimte tijd in het jaar dat de BENG-eis is ingevoerd. Hoe bevalt dat tot nu toe?
BENG positief
Met de nieuwe BENG-eisen wordt er creatiever naar het ontwerp van een woning gekeken, zegt Martin Timmermans van Nijburg tegen Duurzaam Gebouwd. Denk maar aan ventilatie: waar dat bij een doorsnee woning goed te doen is door ramen tegen elkaar open te zetten, is dat onmogelijk in een appartement. “Je kunt actief koelen, maar een stukje zonwering is ook een belangrijke toevoeging. We kijken met BENG kritischer naar de eigenschappen van een gebouw.” Zijn collega Lauran van Poppel van Van der Heijden is het daar mee eens. “Je ziet het gelijk aan huizen”, vertelt hij. “In onze eerste omgevingsvergunningen binnen deze eisen zie je meteen meer aandacht voor zonlicht op het gebouw. Luchtdichtheid of het toepassen van een wtw-installatie: er wordt veel beter over nagedacht. BENG heeft een zeer positieve invloed op de woningbouw.” Dat laatste zou ook gelden voor de TO-juli-indicator, die de kans op temperatuuroverschrijding tijdens hete dagen meet. Immers zijn sommige nieuwbouwhuizen zonder zonwerende maatregelen in de zomer ‘niet meer te koelen’.
Niet altijd handig
Maar alles loopt nog niet op rolletjes. “Ik heb weinig vertrouwen dat warmtenetten snel aantoonbaar duurzaam worden. Het is wel een winst van BENG dat je dit zichtbaar kunt maken. Warmtenetleveranciers moeten keihard aan de bak om daadwerkelijk te verduurzamen”, laten de bouwmannen weten. Dus, wat hebben we nodig? Alle innovaties die we maar hebben, vinden ze. Daarbij komt dat de illusie gewekt wordt dat alle bestaande woningen energieneutraal moeten worden om te voldoen aan de eisen van het Klimaatakkoord. Dat zou niet nodig zijn met alternatieven zoals het gebruik van waterstof. Verschillende studies laten ook zien dat ziekenhuizen moeilijk of niet aan de BENG-eisen kunnen voldoen. Oorzaken hiervan zijn de hoogte van die gebouwen, invloed van procesapparatuur en het gebruiksprofiel.
Hoe zorgen we ervoor dat BENG volledig als iets positiefs gezien wordt? “Een groot deel van het energieverbruik is te herleiden naar bewonersgedrag”, stippen de heren aan. Dat blijft namelijk een balans tussen de meeste comfort van bewoners en de meeste besparing halen uit installaties die makkelijk in gebruik zijn. “Koplopers die uit morele overwegingen hun woning verduurzamen, zijn al voorzien. Bij de bewoners die dat niet doen, ligt de uitdaging. Ik denk dat we niet hun gedrag moeten veranderen, maar de systemen moeten afstemmen op de manier waarop we willen wonen.”