Slim water! Er zijn veel gadgets die je waterregulatie efficiënter kunnen maken. Maar welke zijn betaalbaar en handig in gebruik? CNET zocht het uit.
Slim water in de keuken
Water in de keuken vind je in de gootsteen. Kohler en Delta bieden slimme kranen aan die verbinding kunnen maken met Alexa en Google Assistant voor stemassistentie. Hiermee kun je je slimme kraan vragen om een bepaalde hoeveelheid water of op afstand in- en uit te schakelen. De kraan van Delta kun je ook vragen het water te verwarmen. Klinkt gaaf, maar de commando’s blijken niet handig in gebruik. Aangepaste commando’s als ‘vul deze spaghettipot’ zal de kraan niet snel begrijpen. Beide modellen zijn duur, maar als je al op zoek was naar een Kohler- of Deltakraan dan verschilt het niet veel in prijs. Alternatieven voor Kohler en Delta is Phyn. Deze vereist geen professionele installatie en moet je bevestigen aan de warm- en koudwaterleidingen. Phyn controleert de waterdruk in huis en geeft het waterverbruik weer in de bijbehorende app.
Badderen in de badkamer
Als je van plan bent een slimme douche te kopen, zal je zien dat de prijzen ervan enorm verschillen. Voor minder dan honderd euro kun je er eentje scoren, maar de prijs loopt op tot duizend. De U by Moen Smart Shower system kan profielen aanmaken voor je huisgenoten met specifieke douchetemperaturen. Je kunt je douche warmer maken en dan de waterval op pauze zetten totdat je klaar bent om in de douche te stappen. Vermindert dus je waterconsumptie, maar vereist een professionele installatie. Kohler (ja, die van de kranen) heeft een vergelijkbaar douchesysteem dat werkt met zijn bijbehorende app. Je kunt dan voorkeuren aangegeven voor geluid, water, stoom en speciale belichting als je dat hebt geïnstalleerd. Ook kun je gebruik maken van spraakassistentie door Alexa en Google Assistant. Een luxe douche, maar weer niet gefocust op waterbesparing.
Er zijn dus goedkopere opties. Denk aan Kickstarter zijn Livin, dit is een gadget die je voorziet van slim water. Met een druk op de knop stop je de waterflow. Al heeft Livin de detailhandel nog niet bereikt. Voor nu kun je modellen kopen van WaterHawk en DreamSpa die minder dan honderd euro kosten. Deze bevatten geïntegreerde LED-verlichting die van kleur veranderen naar aanleiding van de temperatuur. De Hydrao Smart Shower System is ook een goede: deze wordt volledig aangedreven door het water dat erdoorheen stroomt en licht op met verschillende kleuren om aan te geven hoeveel water je hebt gebruikt.
Automatische toilet
Flush! Een stroom water spoelt door. Ja, toiletten kun je ook slim maken. Here we go again: Kohler heeft een mega toilet van negen duizend euro die muziek kan afspelen, de toiletbril en de vloer verwarmen en zelfs een lichtshow geeft. En natuurlijk spoelt hij ook automatisch door. De toilet kan jouw specifieke voorkeuren opslaan, zodat je altijd een fijne toiletervaring hebt. Er hangt een duur prijskaartje aan, maar dan heb je ook wat. Het doet echter niets aan waterbesparing. Als je wel minder water wil verbruiken, is deze toilet niets voor jou.
Balen: waterlekkage
Gezien de slimme toiletten, douches en kranen is lekdetectie een van de meest betaalbare opties in slimme waterregulatie. En ook draagbaar. Je kunt ze overal ophangen waar je maar wil. Ze zijn handig in kelders, onder de gootsteen en achter toiletten. De kleine apparaten werken vaak op batterijen en maken verbinding met een mobiele app door een smart home hub. Je krijgt dan een notificatie als water de sensor raakt. Ander positief punt: er zijn veel aanbieders van lekdetectie. SmartThings, iHome, Honeywell, Eve en Roost bijvoorbeeld. Ze kunnen allemaal goed monitoren, maar kunnen je niet vertellen wat er precies gebeurt in de waterleidingen bij de lekkage. Daar heb je een ander systeem voor nodig, die gaan we nu bespreken.
Hele watertoevoer monitoren
Er bestaan systemen die je hele watertoevoer kunnen monitoren. Ze kunnen zelfs het water stoppen als er een catastrofe plaatsvindt. Sommige kun je zelf installeren, maar de meeste vereisen toch een professionele installatie. Met deze slimme systemen kun je je dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse waterconsumptie bijhouden. Een systeem dat dit allemaal regelt is Flo. Flo houdt je waterdruk en waterdoorstroom bij en stuurt notificaties als er iets niet goed is met je leidingen. Ook doet het gezondheidstests op je systeem. Heb je vaak te maken met bevroren leidingen en wil je deze in de gaten houden? Dan kan zo’n systeem je veel schade besparen.
Is het écht handig?
Slim water reguleren is niet zo spannend als de nieuwste smart hub, maar het is wel handig. Het geeft rust in je hoofd als je je zorgen maakt over je leidingen en ze hoeven niet duur te zijn. Natuurlijk bestaat er ook het disco toilet waar we het net over hadden. Dat is dan weer echt een luxeproduct en heb je dus niet per definitie nodig. Al kan die wel net zo leuk zijn als een smart hub! Hoe dan ook: slimme waterregulering kan heel efficiënt zijn en problemen oplossen voordat ze zich voortdoen. Slim dus om in de gaten te houden.