Het weer wordt steeds minder voorspelbaar. Het ene moment kun je zonder jas de deur uit, het andere moment vraag je je af of de regen nog ooit stopt. Aan ons de vraag: waar kunnen we efficiëntie en tegelijkertijd comfort vinden wat betreft warmteregulatie? Het antwoord is volgens KNX Today weercompensatie.
Vertrouwen op thermostaat
Zodra het weer kouder wordt, verhoog je de warmteafgifte van een warmtebron. Hetzelfde – maar dan omgekeerd – geldt als het warmer wordt. In koude periodes is er in gebouwen meer energie nodig om de ingestelde temperatuur te behouden. Als je weercompensatie gebruikt, houd je de interne temperatuur van het huis gedurende tijd zo dicht mogelijk bij het instelpunt. Daardoor worden de meeste systemen efficiënter en proactief. Het meet ook de buitentemperatuur en past het vermogen van de ketel aan, al voordat het huis de kans heeft gehad om af te koelen. Handig, dus. Hoe ga je hiermee aan de slag?
Werken met KNX
Weercompensatie kun je regelen met KNX. Voor kleine installaties kan het implementeren ervan de eenvoudigste en meest kostenefficiënte oplossing zijn. De KNX-interface geeft je als installateur toegang tot buitentemperatuurmeting via de ketel en geeft ook feedback over ketelaanvoertemperaturen. Het biedt eigenlijk een algemene manier van beheerde warmtevraag. Als dit systeem groter en moeilijker wordt, is KNX ook handig wegens zijn veelzijdigheid. Je kunt veel verschillende invoer- en uitvoerapparaten in het systeem ontwerpen. Ook bestaat de mogelijkheid om onderhoud en diagnostiek op lange termijn te bewaken. Heb je een goed ontworpen systeem? Dan zal weercompensatie ervoor zorgen dat het gebouw de hele winter op een aangename temperatuur blijft wat ook nog efficiënt werkt.
Er zijn ook een aantal slimme snufjes die je helpen de herfst te overleven, de beste producten zetten we hier op een rijtje.