Slimme woningen kunnen een doelwit worden voor hackers. Een akelig idee, maar KNX voldoet overal ter wereld aan de hoogste veiligheidseisen op het gebied van cybersecurity. Hoewel hackers dus misschien een poging willen wagen, beschermt KNX de digitale infrastructuur tegen hackersaanvallen. En garandeert het ook privacybescherming. Niets om bang voor te zijn, dus. Of wel?
KNX en cybersecurity
Hackers richten zich vooral op de zwakke punten van producten, interfaces of draadloze netwerken. “Tot nu toe kwamen inbrekers binnen via deuren en ramen. Nu is dat via draadloze- en communicatienetwerken. Met de digitale aansluiting van gebouwen zijn ook de gevaren veranderd. Hiervoor heeft alleen KNX het passende antwoord”, legt Franz Kammerl, president van de KNX Association, uit bij KNX Today. Ontwikkelaars van KNX hebben om dit te voorkomen bij de implementatie zich al gericht op cybersecurity. Dit om aanvallen op de digitale infrastructuur effectief te verhinderen en maximale privacybescherming te realiseren. Mooie woorden, maar hoe ziet dat er dan uit?
Hoe werkt dat dan?
We hebben het over KNX Secure en dat bestaat uit twee mechanismen: KNX IP Secure beveiligt de IP-communicatie tussen de KNX-installaties. Hiervoor breidt de IP Secure het IP-protocol zo uit, dat alle overgedragen telegrammen en gegevens volledig gecodeerd worden. Ondertussen beveiligt KNX Data Secure de met de verschillende eindapparaten uitgewisselde gebruiksgegevens tegen onbevoegde toegang en manipulatie. Beide mechanismen kun je met elkaar combineren en parallel gebruiken voor maximale veiligheid. “Eindapparaten, interfaces, draadloze netwerken en communicatieprotocollen: zwakke punten kunnen overal zijn. Daarom moeten smart homes en buildings met de meest uitgebreide en op dit gebied wereldwijd unieke, erkende veiligheidsnorm beveiligd worden”, aldus Franz Kammerl. Eerder schreven we al een artikel over hoe je hackers buiten de deur kunt houden en wat je kunt doen als je gehackt bent. Lees die tips hier.