Automatische Externe Defibrillators redden dagelijks levens. De overlevingskans na een plotselinge hartstilstand wordt dankzij AED’s namelijk verdubbeld, maar ligt met een kans van 23 procent nog steeds lager dan we zouden wensen. Kan de toekomstige slimme AED dit percentage omhoog krijgen?
Slimme AED
Momenteel kunnen AED’s geautomatiseerd iemand reanimeren door een of meerdere elektrische schokken te geven. De defibrillator leest dan het hartritme af. Tannhauser onderzocht hij de overlevingskans in reanimatie kan vergroten door de AED slimmer te maken. “Een defibrillator kan alleen maar een schok geven. Een AED is al iets slimmer, want die adviseert of je een schok wel of niet moet geven. Daar houden de mogelijkheden nu op. Wij denken dat er meer mogelijk is met de elektrische hartsignalen van de patiënt die een defibrillator registreert”, vertelt hij tegen ICT&Health. In het eerste onderdeel van het onderzoek duikt Tannhauser in het ventrikelfibrilleren: een hartritmestoornis waarbij het bloed niet meer rondgepompt wordt. “Tijdens die beademingen kan een ‘slimme’ defibrillator berekenen wat het ideale moment van een schok is”, legt Tannhauser uit.
AI in de zorg
Ook in Italië loopt het onderzoek naar de effectiviteit van algoritmes op de uitkomst va reanimatie. Het is de bedoeling dat deze algoritmes in AED’s en defibrillatoren daadwerkelijk ingebouwd gaan worden. Het tweede deel van Tannhausers onderzoek betreft de oorzaak van acute hartproblemen. Die zijn momenteel nog vaak onbekend. Het onderzoek toont aan dat het hart bij ventrikelfibrilleren een ander elektrisch signaal geeft. Op basis van deze ontdekking ontwikkelde hij een computermodel dat in 75 procent van de onderzochte hartstilstanden de infarcten herkent. AED’s zijn niet het enige middel waarbij momenteel AI wordt ingezet: ook bij botbreuken zijn er algoritmes gemaakt zodat deze sneller te herkennen zijn.