Domotica. Sommigen hebben het voor de fun in huis, anderen voor veiligheid. Volgens Laurens Timmers, Market Manager Residential bij Hager, is een van de eerste slimme producten die mensen kopen een tijdschakelaar voor als zij lange tijd niet thuis zijn. Domotica geeft ons dus een veilig gevoel. Hoe doen ze dat en hoe veilig is domotica zelf?
Domotica en veiligheid
Een van de eerste producten die Timmers installeerde, was paniekverlichting voor grote villa’s. Als bewoners denken dat er ingebroken wordt, kunnen zij op een knop drukken en hopla – het hele huis geeft ineens licht. Dat werkt goed tegen inbraak! En aangezien in donkere dagen als nu veel meer ingebroken wordt dan normaal, geven politieagenten ook als tip om juist nu je huis een bewoonde indruk te geven. Dit kan bijvoorbeeld door tijdschakelaars en bewegingssensoren.
Maar er is nog veel meer aan automatisering wat je voor je veiligheid in kan zetten, denk bijvoorbeeld aan een videodeurbel waarop je kunt zien wie er voor de deur staat. Toch roept dit ook vraagtekens op. Wil je daadwerkelijk van een afstandje zien hoe een inbreker inbreekt? En als je door je Domovea-installatie een appje krijgt dat er mogelijk een inbraak plaatsvindt, hoe weet je dan dat de politie op tijd bij je huis is als jij in Spanje zit? Oftewel: hoe terecht is dat veiligheidsgevoel, zeker met het oog op dat via domotica-toepassingen ook data gestolen kunnen worden?
Criminaliteit tegengaan
Hoewel jij je buitenlamp heel handig en fijn vindt, is er voor een hacker niet veel interessants aan. Bij grote multinationals is een datalek natuurlijk wel gevaarlijk, maar in de woningmarkt valt dat wel mee. Timmers betoogt dat de gevolgen van privacylekken bij domotica-apparaten, zoals je slimme bel, hub of sensor minimaal zijn. Daar komt bij dat de lek vaak niet in je domotica zit, maar in je eigen netwerk. Dus ja: je videodeurbel geeft je extra veiligheid. Maar heb je je netwerk niet goed geïnstalleerd, dan zet je deur wagenwijd open. Om gebruik te maken van slimme snufjes om je veiligheid te verhogen, moet je dus eerst zorgen dat je je netwerk onder controle hebt. Dit doe je door regelmatig de laatste updates van je apparaten te installeren en alert te zijn op privacy-instellingen. Sommige van deze functies heeft de producent misschien uitgezet, maar kun je handmatig aanzetten. Lees vooral dit blog over jezelf digitaal beschermen als je meer wil weten. Zo verandert dat ‘veilige gevoel’ in daadwerkelijk ‘veilig zijn’.