Het Canisus Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) doet onderzoek naar het gebruik en effect van virtual reality als afleiding bij patiënten die een gastroscopie ondergaan. De eerste reacties zijn positief en het ziekenhuis hoopt dan ook dat de ontwikkeling het roesje (sedatie) uiteindelijk zal vervangen.
Virtual reality bril
Bij gastroscopie bekijkt de arts de binnenbekleding van de slokdarm, de maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm. Dat doet hij door een flexibele slang – de gastroscoop – het lichaam van de patiënt in te brengen. Een akelig idee. En dat vinden patiënten ook. Daarom heeft het CWZ virtual reality als afleiding getest onder een klein aantal patiënten. Tijdens het onderzoek krijgen zij een virtual reality bril op en kunnen ze naar beelden kijken die ze zelf voorafgaand hebben uitgekozen. Het doel: even ontsnappen uit de realiteit van het onderzoek. Er wordt al enthousiast gereageerd op de bril en verpleegkundigen hebben al één ontdekking gedaan: “Waar we hadden verwacht dat patiënten actief afgeleid zouden willen worden door een game te spelen, bleek dat patiënten veel liever naar natuurbeelden kijken om te ontspannen en rustig te worden voor het onderzoek. Belangrijke informatie, die we nu in de daadwerkelijke studie hebben meegenomen” vertelt verpleegkundig endoscopist Anneloes Bakker tegen ICT&Health. Dit is niet de eerste slimme toepassing in de zorg. Patiënten met een liesbreuk kunnen bijvoorbeeld ook al beter geholpen worden door een slimme coach.
Door met VR
Hoe werkt die bril in de praktijk? Patiënten met maag, darm of leverklachten die via de huisarts worden doorverwezen naar CWZ, krijgen eerst een afspraak op de polikliniek. De arts beslist dan of een gastroscopie nodig is. De patiënt kan dan zelf beslissen of hij mee wil doen aan het virtual reality bril-onderzoek. “Met VR hopen we een gastroscopie veel minder ingrijpend te maken en het ongemak dat erbij komt kijken te verlichten. Ons belangrijkste doel is dat patiënten het onderzoek hierdoor beter kunnen verdragen. Op basis van de uiteindelijke patiëntervaringen en resultaten hopen we dat VR in de toekomst zelfs een roesje (sedatie) kan vervangen”, aldus een arts van het CWZ.
Virtual reality wordt in het CWZ onder andere al ingezet bij de behandeling van patiënten met chronische rugpijn.