De SanaCoach Liesbreuk geeft patiënten met een liesbreuk dezelfde of betere informatie na een operatie. Dat blijkt uit een studie van het Limburge Zuyderland ziekenhuis over e-health. Dit ziekenhuis heeft daarom besloten waar mogelijk het telefonische of fysieke consult te vervangen door de SanaCoach. Wat houdt dat in?
SanaCoach Liesbreuk
Als je een liesbreuk hebt, heb je een zwakke plek in de buikwand. Door die zwakke plek kan een stukje buikvlies (en soms ook een stukje darm) uitpuilen. Een liesbreuk op zich is niet gevaarlijk, maar het brengt wel vervelende symptomen met zich mee. Denk aan pijn en branderigheid rondom de plek. De SanaCoach Liesbreuk begeleidt en monitort patiënten als zij een operatie moeten ondergaan. Hierdoor leren zij meer over de liesbreuk en weten zij hoe ze zich goed voor kunnen bereiden op de operatie. SanaCoach Liesbreuk monitort ook klachten, zodat de behandelaars complicaties eerder opmerken. Hierdoor nemen de overbodige fysieke nacontroles ook af. De conclusie van de studie is dan ook dat de digitale coach een veilig instrument is om patiënten na een liesbreukoperatie mee te begeleiden. Basisarts Jelle Faessen tegen ICT&health: “Het kan voor patiënten soms lastig zijn om (telefonisch) bereikbaar te zijn op het moment dat de arts hier tijd voor heeft. Daarnaast zijn er, gelukkig, vaak geen bijzonderheden te vermelden tijdens het postoperatieve consult en kost dit de patiënt en zorgverlener soms onnodig kostbare tijd. Tijd en aandacht die de zorgverlener bijvoorbeeld ook aan andere patiënten kan besteden. De sessies in de SanaCoach daarentegen, kunnen op elk gewenst moment van de dag worden ingevuld, en dus wanneer dit voor de patiënt uitkomt.”
Toekomst van e-health
Volgens Faessen past e-health ook bij de groeiende wens tot autonomie van de patiënt. Ze krijgen met digitale toepassingen namelijk meer inzicht in hun eigen ziekte en de behandeling ervan. Zijn verwachting is dat e-health binnen nu en vijf jaar een groot onderdeel van de standaard zorg zal overnemen. ”We hebben tegenwoordig voor bijna alles wel een app op onze telefoon, dus waarom niet voor het ziekenhuis en onze zorg?”, vraagt Faessen zich hardop af. “Uiteraard blijft de gewone face-to-face zorg bestaan voor patiënten die dit willen of niet kunnen omgaan met een app. Wel zal deze groep steeds minder groot worden en kan bijna elke patiënt de SanaCoach aangeboden krijgen.”