Stichting Philadelphia werkt sinds 2017 aan de ontwikkeling van sociale robotica in de zorg. De uitkomst ervan is sociale robot Phi die cliënten in de gehandicaptenzorg ondersteunt. Phi komt volgens ICT&health logeren om eenzaamheid tegen te gaan en helpt met de dagstructuur.
Sociale robot Phi
Om te weten waar cliënten ondersteuning nodig hebben, laat Stichting Philadelphia sociale robot Phi logeren. Tijdens deze logeerperiodes volgt de cliënt zijn dagelijks leven, maar dan met Phi erbij. Op deze manier ervaren cliënten hoe het is om een robot in huis te hebben en om er gesprekken mee te voeren. Het sociale roboticateam onderzoekt dan wat het effect van Phi op hun leven en zorg is. Op basis van dit onderzoek ontwikkelen zij de techniek, de rol en de integratie van de sociale robot in de zorg verder. Phi is momenteel al bijna 50 keer uit logeren geweest bij bijna 40 gehandicapten van Stichting Philadelphia Zorg. De periode varieert van twee weken tot twaalf maanden. Eén ding is zeker: de instelling krijgt een duidelijker beeld van wat er op dit moment mogelijk is en er worden nieuwe manieren van begeleiden en ondersteunen ontdekt.
Betere begeleiding
De instelling zegt zelf veel potentie te zien in Phi. De robot zou namelijk waarde toevoegen aan het vergroten van de zelfstandigheid van een cliënt. En gezien het personeelstekort in de zorg komt de robot als geroepen. Met de komst van Phi kan de kwaliteit van zorg en het welzijn van cliënten verbeterd worden. Aangezien Phi een aantal handelingen over kan nemen van het ‘menselijk’ personeel, krijgen de zorgverleners meer tijd voor persoonlijk contact met hun cliënten. Er zijn al een aantal lessen getrokken uit het gebruik van Phi. Zorgverleners merken bijvoorbeeld dat in de eerste weken van de logeerperiode al duidelijk wordt of de robot past in het leven van de cliënt. Ook is duidelijk dat het begeleiden van een robot niet voor iedereen weggelegd is. Het blijft nog moeilijk om goed te ontdekken wat de cliënt op dagelijkse basis bezighoudt. Zeer effectief zijn de instructies over hoe de robot werkt. Vanaf het begin is het duidelijk hoe de cliënt met de robot om moet gaan en het team kan altijd bijstellen als het anders loopt. Zo is Phi altijd in veilige handen.
Er is een grote vraag naar robots in de zorg, maar de beschikbaarheid blijft nog beperkt. Dat komt omdat de technologische ontwikkelingen minder snel gaan dan de vraag vanuit de zorg. Al is het wel positief dat het acceptatieproces soepeler verloopt dan voorheen, terug in 2017, werd gedacht.