Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis maakt de komende drie maanden gebruik van een AI die botbreuken gaat beoordelen. Ze zijn daarmee het eerste ziekenhuis in Nederland dat gebruik maakt van dit algoritme.
AI en botbreuken
De AI, genaamd BoneView, kan naar inschatting veel betekenen voor het ziekenhuis. “Uit onze test bleek dat BoneView in staat is om fracturen te vinden die de specialisten met het blote oog niet zagen. Bij de test ‘ontdekte’ BoneView zeven niet eerder opgemerkte breuken. Als je dat doorrekent naar een heel jaar kunnen met BoneView 360 tot 370 gemiste fracturen worden vermeden. Dat is toch een aanzienlijk aantal”, vertelt radioloog Erik Ranschaert tegen ICT&health. Binnen drie minuten kan de AI de radioloog laten zien welke botbreuken er te vinden zijn. Een snelheid die een radioloog zelf niet kan evenaren.
Werkwijze BoneView
Als er een patiënt binnenkomt, gaat BoneView direct aan de slag. Hij geeft dan een van de volgende uitkomsten aan: fractuur, géén fractuur of twijfel. Als er een fractuur te zien is, toont de software een vaste lijn aan op de foto waar het zich bevindt. Bij twijfel toont hij een stippellijn. Bij zo’n stippellijn moet een radioloog zelf nog controleren of er echt sprake is van fractuur. Dit doet misschien lijken alsof de BoneView het werk van een radioloog volledig overneemt, maar dat is eigenlijk helemaal niet het geval. Ranschaert: “In elk geval moet de radioloog altijd het definitieve verslag maken, dat betekent dat hij alle foto’s nog moet nakijken.” Maar goed ook, want bij de uiteindelijke beoordeling van de foto’s blijft de specialist eindverantwoordelijk. Hierdoor wordt de patiëntveiligheid ook altijd gewaarborgd.
Het ETZ besloot AI in te zetten om de kwaliteit in de zorg te verbeteren, maar ook om zorg betaalbaarder te maken. Iets waar veel ziekenhuizen tegenwoordig mee bezig zijn. Philips is zich bijvoorbeeld ook bewust van dit probleem en besloot onlangs oplossingen te bedenken om patiënten met hart- en vaatziekten te ondersteunen.