Een computermodel die de risico’s van een zwangerschap inschat of slimme bedsensoren voor dementerenden. Zijn ziekenhuizen al volledig overgestapt naar AI of zijn er belemmeringen?
AI in de zorg
ICT&Health heeft samen met Noordwest Ziekenhuisgroep onderzoek gedaan naar de huidige stand van zaken van AI in de zorg. Wat bleek, ruim de helft van de Nederlandse niet-academische ziekenhuizen heeft AI-toepassingen geïmplementeerd of is hier mee bezig. Dit kan van alles zijn, zoals een slimme CTG die zwangerschappen detecteert of een slimme bril ter ondersteuning van een operatie. Om als ziekenhuis goed gebruik te kunnen maken van deze ontwikkeling is samenwerking met de ICT-afdeling, zorgverleners, medisch specialisten of/en Medische Technologie & Klinische Fysica essentieel. En vergeet niet de grote hoeveelheden data die ingezet moeten worden voor smart care. Als ziekenhuis dien je deze goed op orde te hebben, zodat je hiermee algoritmes kunt trainen en ontwikkelen. Dat laatste is volgens Rathenau Instituut belangrijk, want AI is in staat om veel meer ziektes te ontdekken dan een arts. Het is niet gebonden aan een specialisatie als cardiologie of urologie en kent ook zeldzame ziektes, die een arts zelf misschien maar één keer in zijn carrière tegenkomt. Even op letten en je kunt als ziekenhuis met AI aan de slag. Of niet?
Beperkt budget
Een bekend probleem bij het inzetten van AI is financiering. AI is niet goedkoop en met beperkte financiering wordt het al lastig om het te implementeren. Iets wat vaak voorkomt, blijkt uit het onderzoek: maar liefst 92,7 procent van de niet-academische ziekenhuizen bekostigen zelf hun AI met een beperkt budget. Daar komt nog bij dat veel ontwikkelingen en oplossingen van AI maar relevant zijn voor een relatief kleine groep mensen. Zo kan een AI vroege dementie ontdekken, maar er is nog geen behandeling voor vroege dementerenden. En vergeet niet dat je kennis over AI ook op orde moet zijn. Als arts moet je natuurlijk weten wat je met AI kunt, maar ook hoe het in elkaar zit. Een slim apparaat kan dan wel een diagnose stellen, maar als arts is het wel handig dat je kunt verklaren waarom een robot daarop is gekomen. Een lastige investering, dus. Maar gezien de groeiende interesse in smart care lijken ziekenhuizen de ontwikkeling zeker nog niet op te geven.