Als je dacht dat de enige verandering tijdens het opgroeien van kinderen de iPhone is, loop je achter. Er is namelijk een grote ontwikkeling aan de gang wat ‘slim speelgoed’ heet, ofwel ‘connected toys’. Het speelgoed van kinderen komt hiermee letterlijk tot leven. Is dat een goede of slechte ontwikkeling? Mediawijsheid zocht het uit.
Slim speelgoed
Een knuffelbeer die zelfs je lievelingskleur weet of een barbiepop die vrolijk tegen je terugkletst. Het is allemaal mogelijk met het nieuwe speelgoed dat beschikbaar is voor kinderen. Dit slimme speelgoed is verbonden met internet en reageert via bluetooth of wifi op het kind of haar omgeving. Een voorbeeld van dit speelgoed is Hello Barbie, een pop die dingen aan het kind kan vragen of zelf iets kan vertellen. En dat is niet beperkt tot drie à vier zinnen, nee, de pop heeft 216 kantjes aan tekst die ze kan vertellen.
Geen fan van Barbie? Dan is er het interactieve huisdier Ubooly die je allemaal leuke opdrachten geeft om te doen. Of de Toys to Life poppetjes als Skylanders en Disney Infinity. Hoewel kinderen al opgaan in een andere wereld als ze spelen, gaat er bij slim speelgoed nog een nieuwe fantasiewereld open. De term ‘slim speelgoed’ is vooral van toepassing op kinderen, maar we moeten niet vergeten dat Pokémon Go ook razendpopulair werd in verschillende leeftijdsgroepen. Slim speelgoed is dus echt in opmars, maar kinderen zijn wel degenen die ervoor moeten waken.
Gevaren van IoT
Slim speelgoed is reuze interessant als het goed werkt. Natuurlijk is er altijd de kans dat het gehackt wordt, zeker omdat de producten nog redelijk nieuw op de markt zijn. Hierdoor zijn ze extra gevoelig voor hacks, privacylekken en DDoS-aanvallen. Dit bewees de pratende pop My Friend Cayla bijvoorbeeld. Zij is uit de winkels gehaald, omdat hackers kinderen aan het afluisteren waren. En dat hacken ging eenvoudig: de hacker hield zijn telefoon naast de pop en Cayla kon dingen zeggen die hij wilde. Niet goed, dus. In het geval van Cayla had het bedrijf ook toestemming gegeven om de gegevens van de kinderen te delen met adverteerders. Het kind weet dan niet of ze gezellig aan het kletsen is of dat er sprake is van promotie. Hello Barbie blijkt ook makkelijk te hacken als je een telefoon met bluetooth hebt. Maar niet ieder slim speelgoed is zo doorzichtig en gevaarlijk. Kijk maar naar de Dino van CogniToys, een speelgoed-dinosaurus die ouders inzicht geven in de interactie tussen de dino en het kind.
Toekomst van speelgoed
Gaan de volgende generaties alleen nog maar met online speelgoed spelen? Dat kunnen we nu nog niet voorspellen. Naast privacygevoeligheid zou de voornaamste zorg van dit speelgoed zijn of het kind nog de regie heeft in het spelen: bepaalt de slimme pop wat ze gaan spelen, of verzint het kind dit? Als het antwoord ‘de pop’ is, kunnen ouders het beters links laten liggen. Het feit blijft natuurlijk dat een Barbie of knuffelbeer die terugpraat enorm leuk is voor een kind. Het zal daarom zeker populair blijven, maar de digitale wereld ontwikkelt zich zo snel dat ouders dit niet altijd bij kunnen houden. Of de nieuwe pop van je kind gevaarlijk is, hangt er dus ook vanaf hoe up to date je als ouder bent van Internet of Things. Hoe meer je je kinderen kunt uitleggen over deze wereld, hoe beter je ze kunt begeleiden.
Het advies van de Consumentenbond is voorlopig om de poppen nog niet in huis te halen, omdat ze zo nieuw zijn en dus vaak makkelijk te hacken zijn. Maar wellicht dat dit in de toekomst verandert. Hoe dan ook, zorg altijd voor dat je jezelf goed beschermt tegen hackers. Lees hier onze tips.