Tijdens je zwangerschap wil je constant weten hoe het met de baby in je buik gaat. Het VieCuri ziekenhuis beschikt over vijf draadloze cardiotocogrammen (CTG’s) die de hartslag van de baby meten en ook de weeën van de moeder controleren. Hoe gaat dit in zijn werk?
Slimme CTG en zwangerschap
De CTG is vooral bedoeld voor de zwangerschap van vrouwen met een medische indicatie. Ze bieden de nieuwe moeders meer bewegingsvrijheid tijdens het bevallen, waardoor ze ook beter kunnen ontspannen. Ook meet de CTG de hartslag van de baby en wee-activiteiten in de buik van de moeder. Handig aan dit slimme apparaat is dat het waterdicht is, waardoor de zwangere vrouw er gewoon mee onder de douche kan staan. Dat is positief, want douchen tussen de weeën door blijkt een pijnstillende werking te hebben. Vrouwen slikken dan weer minder pijnstillers, wat beter is voor hun gezondheid. Zwangere vrouwen kunnen de CTG tot op het laatste moment van bevalling met zich meedragen. Na een ruggenprik of voor de keizersnede vinden dus nog controles plaats.
Ervaringen
Is de slimme CTG daadwerkelijk een slimme uitvinding om de zwangerschap van vrouwen te ondersteunen? “Voorheen mochten moeders die aangesloten waren aan een CTG feitelijk wel uit bed, maar konden ze door alle draden eigenlijk geen kant op. Voor de moeder zelf is het heel fijn dat ze nu vrij kan bewegen.”, vertelt gynaecoloog Anika Dam van het VieCuri aan ICT&health. “Ik merk dat vrouwen beter ontspannen omdat ze meer mogelijkheden hebben om te bewegen tijdens de bevalling. Dan kan de ontsluiting sneller gaan”, laat verloskundige Lizzie Tania Caballero Vega nog weten. Vorig jaar werd er ook al een computermodel geïntroduceerd dat zwangerschapsrisico’s in kan schatten. We zijn dus nog niet uitgeschreven over de mogelijkheden van domotica in zwangerschap.