Onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelden een model dat voorspelt met welke methodes insuline zelf de bloedsuikerspiegel kan reguleren bij diabetes. Maar ook bij andere aandoeningen waarbij medicijngebruik een rol speelt, kan het model een uitkomst bieden volgens ICT&health.
Slimme insuline bij diabetes
Hoe werkt deze ‘slimme insuline’? Je brengt insuline in de bloedbaan wat 24 uur in slaapstand blijft, tenzij de bloedsuikerspiegel niet in balans blijkt te zijn. Dan komt de insuline vanzelf vrij. Een andere mogelijkheid is dat bepaalde moleculen de insuline bedekken. Je spuit dan insuline in de bloedbaan en de moleculen zorgen ervoor dat het pas geactiveerd wordt als het zich bindt aan de bloedsuiker. We horen je denken: bestaat zo’n uitvinding niet al? Er zijn inderdaad al verschillende glucose-responsieve insuline methoden ontwikkeld, maar deze werkten tot op heden alleen bij dieren. Als het model van MIT wel goed bij diabetespatiënten werkt, hoeven zij nog maar één keer per dag insuline te spuiten. Vooral voor mensen met diabetes type 1 is dit fijn, aangezien zij meerdere keren per dag moeten spuiten, omdat hun lichaam zelf geen insuline meer aanmaakt.
Niet alleen insuline
Aan de hand van dit wiskundige model kun je ook de effecten van andere methoden op verschillende plekken in het lichaam voorspellen waar glucose en insuline interacteren. Bijvoorbeeld in de aderen, spieren en vetweefsel. Je kunt dan de mate van verbinding tussen insuline en glucose onderzoeken, maar ook hoe snel de insuline geactiveerd wordt. Naast insuline, kan dit model ook het fibrogeengehalte monitoren. Fibrogeen is belangrijk bij de bloedstolling van wonden en daarmee het genezingsproces. Handig voor diabetespatiënten, want zij hebben vaak last van chronische wonden. Ook kan het model ingezet worden bij het controleren van het cholesterolgehalte in het lichaam. Deze gehaltes zijn bij diabetici ook vaker verstoord, wat weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. Eerder werd er al een app ontwikkeld om deze patiënten meer regie te geven over hun ziekte. Slimme oplossingen voor de zorg zijn dus flink in opkomst!