Digitalisering is in volle opkomst, je ziet het overal. Tegenwoordig zijn ook airco’s, thermostaten, warmtepompen en andere installatie-systemen op afstand bedienbaar. Kunnen deze apparaten het voortaan allemaal zelf regelen, of blijft de rol van de installateur nog belangrijk?
Digitalisering, goed of slecht?
Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft slimme apparaten in huis. Apparaten kunnen bijzonder veel zelfstandig. Volledige connectiviteit tussen systemen in een gebouw zodat ze echt op elkaar kunnen inspelen, is echter enorm complex. Dat laten leveranciers van slimme systemen weten. De energiemanagementsoftware die momenteel verkrijgbaar is, is nog niet op het gewenste niveau voor koppeling. Slimme thermostaten verbinden met warmtepompen, HR-ketels en airco’s is wel mogelijk, maar wil je een koppeling maken met slimme systemen zoals PV-panelen of bijvoorbeeld een oplaadbare auto? Dat wordt al lastiger. En wie doet het programmeerwerk om de systemen op de juiste manier op elkaar te laten reageren? Juist, de installateur.
Waar is de installateur?
Hoewel slimme apparaten nu al veelzijdig zijn, kan het volgens de meeste fabrikanten allemaal nog wel wat intelligenter. Alles voor de beste comfort en energiebesparing! Waar is de installateur in dit slimme proces? Snaphaan is fabrikant bij gebouwsysteemtechniek Gira en laat aan Gawalo weten dat de rol van installateurs door Internet of Things zeker niet verloren is: “de integrator of installateur moet wel nog alle logische verknopingen instellen of programmeren”. Zij moeten bijvoorbeeld apparaten sturen met bepaalde commando’s (denk aan knx-telegrammen) naar elkaar of naar en portaal. En precies daar houdt de installateur de regie in het project. Hoewel digitalisering toeneemt, blijft de toekomst van de installateur rooskleurig volgens Snaphaan. “Er wordt steeds meer mogelijk. Hierdoor neemt ook de complexiteit van het geheel toe. Maar vergeet niet: fabrikanten investeren ook in de gebruiksvriendelijkheid door het een en ander alvast voor te programmeren.”