Al eerder schreven we over de plannen van KNX Association om elektrisch opladen te regelen via het KNX-systeem. Dat het gaat gebeuren, is duidelijk. Maar hoe werkt dat draadloze opladen nu precies? We vertellen je alle ins en outs.
E-mobiliteit en KNX
Als het gaat om klimaatbescherming, staat het schoon en efficient opladen van onze eigen auto centraal. KNX maakt de integratie van laadstations in het energiebeheer van slimme gebouwen mogelijk. Hoe werkt dat? Laten we vooropstellen dat één energiemanagementsysteem genoeg is om meerpunts laadstations van verschillende fabrikanten aan te sturen. Je kunt de laadstroom- en processen beheren zodat je rekening kunt houden met het huidige elektriciteitsverbruik. Je kunt het zo sturen dat je bijvoorbeeld de wasmachine, oven of airconditioning niet stoort. Ook handig: bepaalde laadpunten kun je voorrang geven. Als de ene auto sneller opgeladen moet worden dan de ander, kun je dit dus instellen. Maar ook weergegevens- en voorspellingen kun je meenemen in de aansturing van de laadprocessen. Als er bijvoorbeeld via zonnepanelen minder energie beschikbaar is, worden de laadprocessen overeenkomend geregeld. Hierdoor hoef je geen extra elektriciteit af te nemen van de regionale elektriciteitsleverancier. Scheelt een hoop kosten.
KNX en klimaat
E-mobiliteit wordt steeds populairder. Wereldwijd worden er al 8,5 miljoen elektrische voertuigen per jaar verkocht, de meeste wel nog steeds in Azië. Al neemt het gebruik wel toe in Noord-Amerika en Europa. Fijn voor ons klimaat! Integratie van oplaadsystemen met KNX moet het gebruik van elektrische auto’s nog toegankelijker maken. “Naast geëlektrificeerde voertuigen en laadstations zijn ook technologieën die het mogelijk maken om e-mobiliteit veilig, gemakkelijk en vooral naadloos te integreren in bestaande infrastructuren en dus ons dagelijks leven, bepalend voor het succes ervan,” vertelt Franz Kammerl, voorzitter van de KNX Association, tegen KNX Today. “In dit opzicht is KNX een belangrijke speler op het gebied van slimme huizen en gebouwen en biedt het de technologische basis om elektromobiliteit effectief in te zetten voor klimaatbescherming door stroomopwekking uit hernieuwbare bronnen te combineren met intelligent energiebeheer en de aansluiting van laadstations van verschillende fabrikanten.”