Luierfabrikant Ontex maakt slimme luiers voor bewoners van rusthuizen. In deze luiers zit een sensor die verbonden is met een app op het toestel van zorgverleners. Als zij een luier moeten verversen, krijgen zij een melding. Het resultaat? Veel rusthuisbewoners kunnen ’s nachts weer lekker doorslapen.
Slimme luier voor rusthuizen
Ontex kwam met de slimme luier, omdat zij merkten dat er veel tijd zit in het controleren van luiers. Ze stelden de luier voor aan woonzorgcentrum De Dennen met de bijbehorende app om hem te testen. “Het ziet eruit als een gewone luier, maar er zit een sensor in verwerkt”, vertelt D’hont van het centrum tegen NWS. Iedere bewoner heeft een personaliseerde clip aan de luier hangen, zodat het duidelijk is bij welke persoon de luier vervangen moet worden. Zodra een luier vervangen moet worden, krijgen de zorgverleners een melding op hun smartphone. En dat bevalt goed in De Dennen: “we willen bewoners zo min mogelijk storen ’s nachts. Normaal gesproken moeten we zeker twee keer per nacht controleren, nu hoeven we alleen te komen als er een signaal binnenkomt. Sommige bewoners kunnen zelfs een hele nacht doorslapen”, aldus D’hont. Pampers kwam eerder al met zo’n slimme luier die zelfs het eetgedrag van de drager in de gaten houdt.
Beschikbaarheid en prijs
Zorgverleners hoeven de slimme luier dus niet zo vaak vervangen. Daardoor is de luier ecologisch gezien van toevoegde waarde. En dat voordeel zie je ook terug in de prijs volgens D’hont: “de luiers zijn zeker duurder. Maar nu verschonen we efficiënter, dus minder. En dat doet de kostprijs weer dalen”. En niet alleen de luiers hoeven verplegers minder te verschonen. Door de melding komen er ook minder lekkages voor, dus blijven ook de lakens droog. Fijn voor de zorgverleners, maar ook voor de eigenwaarde van de bewoners. In de toekomst wil Ontex de slimme luier introduceren in de rest van Europa. Ze zijn nu bezig met proefprojecten in België, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Nu is de luier er alleen voor ouderen met incontinentieproblemen. Volgens D’hont zou het in de toekomst ook handig kunnen zijn voor jonge ouders.