Het onderwijs heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger schreven docenten met een krijtje op het krijtbord, tegenwoordig doen ze dat vaak op een smartboard. Ook zijn veel boeken vervangen door laptops. Onderwijs wordt langzamerhand digitaal. Hager werkt regelmatig mee aan elektrotechnische en domoticaprojecten voor de toepassingen voor slim onderwijs in schoolomgevingen. In dit blog laten we zien hoe domotica kan bijdragen aan digitaal en flexibel onderwijs.
Domotica in onderwijs
Als leerlingen op school aan opdrachten moeten werken, moet er een flexibele, digitale infrastructuur ontworpen worden. Wat daarbij niet mag ontbreken, zijn data- en contactpunten. Handig is om deze in de plafondtegels te verwerken. Via centrale consolidation points en patchkabels wordt het mogelijk om plafondzuilen op elke plek te plaatsen. Dus niet alleen in het klaslokaal, maar ook in de aula of op een tribune. Leerlingen kunnen hierdoor de hele dag werken aan hun opdrachten, zonder dat hun laptop plotseling leeg is. Ook kunnen ze tijdens flexibele uren zelf bepalen waar ze werken.
Makkelijk voor school
Domotica toepassen in het onderwijs is voor sommige middelbare scholen nog een grote stap. Niet iedere docent weet hoe zij om moet gaan met de nieuwste technologie. Een voordeel van het e-maatwerkproject van Hager in het Clusius College in Alkmaar is dat de school er zelf nauwelijks iets meer aan hoefde te doen. Nadat Hager en haar installatiepartner klaar waren, hoefde de school alleen maar de stekkers in de stopcontacten te steken. De klus was dus – ondanks dat er liefst 145 plafondzuilen geplaatst werden – snel geklaard. Zo’n project kan in een schoolvakantie dus snel geïnstalleerd worden.
Naast plafondzuilen is er natuurlijk nog veel mogelijk met domotica in het onderwijs. Er kan bijvoorbeeld een optimaal binnenklimaat gecreëerd worden middels de integratie van e- en w-installaties. Daarbij kun je denken aan zonwering die automatisch naar beneden gaat op zonnige dagen en airco die geactiveerd wordt bij bepaalde temperaturen. Lees hier hoe dat werkt. In het verlengde van dergelijke oplossingen ligt natuurlijk ook het energiezuinig maken van een schoolgebouw. Wat denk je bijvoorbeeld van lichtsensoren die zorgen dat er nergens onverhoopt licht blijft branden als de school sluit.