De wereld wordt steeds slimmer, onze huizen idem dito, maar onze steden ook. Uit een rapport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat in heel Nederland gemeenten domotica toepassen om steden leefbaarder te maken. In dit blog belichten we een verschillende steden en laten we je zien met wat voor slimme toepassingen zij bezig zijn.
Groningen blinkt uit
De hoofdstad van de provincie Groningen, Groningen, is momenteel bezig met 19 slimme projecten. De slimme stad gaat bijvoorbeeld iVRI’s inzetten om real-time informatie-uitwisseling tussen weggebruikers en verkeerssystemen mogelijk te maken. Dit zou de veiligheid van weggebruikers verhogen en een betere bereikbaarheid creëeren. Maar dat is niet alles. Ook wil Groningen scanauto’s inzetten om parkeerboetes uit te schrijven. De data die door deze auto’s verzameld worden, kunnen ingezet worden om de parkeerdruk te bepalen. Een andere slimme toepassing waar Groningen aan werkt, is het monitoren van fiets- en voetgangersstromen via slimme sensoren. Door deze sensoren in te zetten, krijgt de gemeente een beter beeld van het verkeer op verschillende momenten van de dag. Druk bezig, dus!
Nijmegen focust op ondernemers
In Nijmegen is het Smart Emission Project nog aan de gang. Dit project brengt de geluid- en luchtkwaliteit van Nijmegen in kaart op basis van burgersensornetwerken. Inmiddels hangen er door de hele stad sensoren. Nu gaat Nijmegen zich bezig houden met het verwerken van de data die de sensoren leveren. Daarnaast meet de stad het aantal passanten op twintig locaties. Waarom? Op basis van deze data kunnen ondernemers hun openingstijden en bezetting bepalen. Ook laat dit zien hoeveel mensen hun winkel binnen komen en hoeveel mensen alleen in de etalage kijken. Tot slot houdt Nijmegen zich bezig met haar grondvochtigheid. Ze stuurt sproeiers aan als de grond voor gras en bomen niet vochtig genoeg is. Deze informatie krijgt Nijmegen allemaal binnen op basis van data uit slimme sensoren.
‘s-Hertogenbosch belooft baan
‘s-Hertogenbosch houdt zich bezig met slimme straatverlichting, helpt scholen digitaal te werken en creëert slimme patronen via sensoren die criminaliteit inzichtelijk maken. Maar het meest opvallende waar ‘s-Hertogenbosch mee bezig is, is toch wel zijn slimme sollicitatieprocedure. De stad experimenteert met een 3D-personage in augmented reality die je kan ondersteunen bij trainingen voor een sollicitatiegesprek. Deze avatar kan je dus wellicht binnenkort aan een baan helpen.
Slimme steden: vergeet Venlo niet
Venlo is nog niet zo druk bezig als bovenstaande slimme steden, maar draagt zeker zijn steentje bij. Kijk maar naar het project Big Belly: een slimme vuilnisbak. In deze vuilnispak past zes keer zo veel afval als in oude afvalbakken. Als deze slimme bak voor tachtig procent vol zit, wordt de gemeente op de hoogte gebracht dat hij geleegd moet worden. Een mooi project, aangezien steeds meer steden kampen met te volle afvalbakken. Daarnaast is Venlo bezig met een project dat zonnedaken, slimme laadpalen en deelauto’s combineert om energieneutrale buurten te realiseren.
Groningen, ‘s-Hertogenbosch, Nijmegen en Venlo zijn maar een greep uit alle slimme steden in Nederland. Ook Almelo, Delft, Eindhoven en Gouda maken mooie slimme toepassingen voor hun smart city. Maar wat betekent zo’n slimme stad nu voor jou als inwoner? Dat lees je hier.