Volgens CNET werd deze week ontdekt dat de politie in Los Angeles klanten via de Ring-app gevraagd heeft om beelden van demonstraties zonder specifieke misdaden aan te geven. Via deze manier kon de politie de zaak verder onderzoeken. Wat betekent Ring zijn relatie met de Amerikaanse politie? En hoe zit het met je privacy? Wij leggen het uit.
Ring zijn samenwerking met de politie
Onlangs vertelden we vol enthousiasme over Ring zijn nieuwste videodeurbel. Deze allerkleinste videodeurbel doet het goed, maar aan het licht is gekomen dat Ring een heel bijzondere samenwerking onderhoudt. Het bedrijf onderhoudt relaties met de Amerikaanse politie in heel het land. De vraag is hoe transparant het bedrijf is over deze relatie. Je zou zeggen dat er niets verkeerd is aan een samenwerking met de politie. Toch zitten hier wat keerpunten aan. Normaal gesproken heeft de politie een bevel nodig om toegang te krijgen tot privébeelden van je slimme apparaat. Nu Ring een partnerschap heeft met de politie hoeven rechercheurs en onderzoekteams niet aan deze eisen te voldoen. Mensen die een verzoek krijgen van de politie om (onrechtmatig) beelden op te sturen, weten vaak niet dat zij het recht hebben om te weigeren.
Wat doet Ring aan mogelijk machtsmisbruik?
Dat Ring een samenwerking is aangegaan met de politie betekent niet dat de Amerikaanse autoriteiten vrij spel hebben op jouw beeldmateriaal. Communicatiedirecteur Shahmiri vertelt dat het bedrijf maatregelen heeft genomen om de samenwerking zo gezond mogelijk te laten verlopen. Zo vereist Ring een zaaknummer als de politie beelden wil opvragen en maakt het bedrijf gebruikt van geografische beperkingen. Op deze manier kan de politie alleen verzoeken indienen bij gebruikers die zich dicht bij een onderzocht misdrijf bevinden. Tot slot kan de politie slechts 12 uur beeldmateriaal opvragen. De politie zou hier misbruik van kunnen maken door beeldmateriaal aan te vragen zonder een duidelijk misdrijf, zoals afgelopen week gebeurde in LA. De vraag is of de nu genomen maatregelen voldoende zullen zijn om overschrijding tegen te gaan. Mooi zou zijn als gebruikers de mogelijkheid zouden krijgen politieverzoeken te ontvangen in plaats van dat ze automatisch worden verstuurd. Of dat klanten meer informatie krijgen over hoe ze zo’n aanvraag kunnen weigeren, want ja: dat recht heb je.
Hoe zit het met de privacy-beleid van Ring?
Ring heeft ondanks deze samenwerking met de politie helemaal geen slecht privacy-beleid. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld gebruik van multifactor-authenticatie. Deze functie vermindert de kans op bepaalde soorten hacks. Ook heeft het bedrijf een nieuw beveiligingscentrum wat meer transparantie en controle biedt aan mensen die zich zorgen maken over hun privacy. Deze kun je vinden in de Ring-app.