Steeds meer huishoudens maken gebruik van een smart home hub. Dit is een centraal punt waarmee je al je slimme apparaten kunt besturen. De een vindt het enorm handig, de ander slaat het aanbod liever over. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n smart home hub? CNET zocht het uit.
Smart home hub voor automatisering
Een slimme hub centraliseert de automatisering van je slimme huis in een handige app. Daarnaast kan de hub opdrachten mogelijk maken via je spraakassistent. Vraag Alexa je apparaten hun werk te laten doen en de slimme hub communiceert het rond. Ook kun je hierdoor werken met een schema dat je zelf hebt aangemaakt. Denk hierbij aan routines: iedere dag om half zeven gaan de gordijnen open en springt het koffiezetapparaat aan. Ook als je niet thuis bent biedt de smart hub een uitkomst. Doordat je gebruik maakt van een centraal punt kun je ook alleen de bijbehorende app gebruiken in plaats van stemassistentie. Als je even gaat wandelen, kun je dus via de app de verwarming een graad hoger instellen. Ben je niet heel bekend in de smart-industrie? Dan kan een slimme hub alsnog heel fijn zijn. Al je apparaten zijn op één plek, dus je hoeft niet te worstelen met verschillende apps en aansluitingen. Het zorgt in principe juist voor extra gemak!
Cybercriminaliteit en extra kosten
Een slim huis dat makkelijk te besturen is klinkt veel mensen goed in de oren. Natuurlijk heeft een smart home hub ook nadelen. Het grootste nadeel is cybercriminaliteit. Elk apparaat dat aangesloten is op een netwerk is kwetsbaar voor hackers die je persoonlijke gegevens kunnen stelen. En aangezien een slimme hub dé centrale plek is voor al je slimme apparaten, heeft de hacker vrij spel als hij het wachtwoord ervan weet. Al betekent het hebben van een smart hub niet direct dat je gehackt wordt. Er zijn namelijk enorm veel manieren waarmee je dit kunt voorkomen. En zelfs als je gehackt bent zijn er manieren om de schade te beperken. Een ander nadeel is de prijs van een slimme hub. De hub wordt namelijk niet vaak geleverd met luidsprekers of beeldschermen. De benodigde extra systemen kunnen de prijs dus flink verhogen. SmartThings of Wink Hub 2 kosten bijvoorbeeld al $110 en $290. Houd hier dus rekening mee als je besluit een hub aan te schaffen.
Slimme hub: wel of niet aan beginnen?
Of je wel of niet moet beginnen aan een smart hub is natuurlijk helemaal je eigen keuze. Enerzijds biedt de centrale regelaar enorm veel gemak, anderzijds moet je rekening houden met criminaliteit en extra kosten. Mocht je graag gebruik willen maken van een hub, doe dan vooral veel onderzoek naar wat je er allemaal voor nodig hebt. Het zou jammer zijn als je er na aankoop achterkomt dat je nog moet investeren in verschillende systemen, waardoor je ineens een hoop geld kwijt bent. En dat onderzoek geldt ook voor cybercriminaliteit. Niet iedereen die in het bezit is van een slim apparaat wordt gehackt. Een uniek wachtwoord doet bijvoorbeeld al wonderen. Heb je deze twee punten helder? Dan rest nog de vraag of je een slim huis wel ziet zitten. Biedt het je gemak of lijkt het je te ingewikkeld? Weegt het wel op tegen de prijs? De keuze ligt dus helemaal bij jou als gebruiker!