Het in huis hebben van slimme apparaten betekent niet dat je per definitie gehackt wordt, al is dit wel iets wat veel mensen denken. Het draait in de online wereld allemaal om goede beveiliging. Wij geven je een aantal tips om hackers buiten de deur te houden. Mocht je nu toch gehackt worden, raak dan niet in paniek en lees hier hoe je het op kunt lossen.
Doe onderzoek naar de fabrikant
Je kunt zelf heel veel doen om je slimme apparatuur te beveiligen. Maar wat nu als je gegevens ineens op straat liggen door een datalek? En als dit gebeurt, welke gevoelige informatie is dan openbaar? Als je een leuk slim snufje op het oog hebt is het belangrijk om onderzoek te doen naar de fabrikant. Als zich een datalek in het verleden voor heeft gedaan, betekent dit niet dat deze fabrikant niet te vertrouwen is. Wat heeft de fabrikant gedaan toen hij ontdekte dat er een datalek gaande was? Op welke manier heeft hij de beveiliging verbeterd? Als de fabrikant in staat is deze problemen snel op te lossen, is dit een goed teken. Al is het natuurlijk géén goed teken als de fabrikant heel vaak te maken heeft gehad met datalekken. En hoewel mensen vaak updates op apparaten uitstellen, is het toch verstandig deze op tijd te installeren. Ze zijn er namelijk niet voor niets. De nieuwe update verbetert de kwaliteit van je slimme apparaat net wat meer en zo ook weleens de beveiliging. Hackers kennen de kwetsbaarheden van verouderde software en kunnen hier makkelijk indringen. Zorg dus dat je je updates op tijd installeert! Amazon kwam laatst ook met een nieuwe functie voor de Echo wat je privacy een boost geeft. Is de fabrikant zich bewust van het belang van goede beveiliging en privacy? Nee? Kies dan voor een andere aanbieder.
Slimme wachtwoorden om niet gehackt te worden
Naast een betrouwbare fabrikant is ook een slim wachtwoord van belang. Een slim wachtwoord is een wachtwoord dat je niet voor andere apparaten gebruikt. Zo voorkom je dat als je Facebook-account gehackt wordt, jouw slimme assistent ook een makkelijk doelwit is. Geef hackers geen vrij spel! Het wachtwoord wat je gebruikt moet niet voor de hand liggen. Het is aannemelijk om je geboortedatum in te vullen, maar dat soort wachtwoorden kan een hacker met een beetje onderzoek makkelijk achterhalen. Kies liever voor een aantal woorden die totaal niets met elkaar te maken hebben en gooi er wat cijfers en speciale tekens tussen. Wist je dat je ook spaties kunt gebruiken bij het invoeren van wachtwoorden? Maak van deze reeks een lange zin en je hebt een krachtig wachtwoord. Dit wachtwoord kun je opslaan in online services. Wil je de kans op datalekken beperken, kun je het best het wachtwoord opschrijven in een boekje in een voor jou begrijpelijke codetaal. Ouderwets, maar wel veilig!
Als je dit wachtwoord aangemaakt hebt, kun je hem nog extra goed beveiligen door gebruik te maken van twee-factor authenticatie. Mocht een hacker je wachtwoord toch weten te kraken, kan hij hierdoor alsnog niet binnendringen. Bij het inloggen wordt er namelijk een sms-bericht verstuurd naar jouw telefoon met een code. En die code weet alleen jij.
Niet zo slim om te doen
Een vertrouwd merk en een sterk wachtwoord. Goed bezig! Maar het apparaat zal bij het instellen nog wel om meer dingen vragen dan alleen je wachtwoord. Vul nooit velden in die niet verplicht zijn gesteld door het apparaat en voor jou ook geen toevoegde waarde hebben. Als het apparaat jouw telefoonnummer niet nodig heeft, waarom zou je hem dan invullen? Mocht er ooit iets fout gaan in de beveiliging, ligt misschien je 06-nummer wel op straat. Niet nodig is beter om niet te doen. En je apparaat installeer je natuurlijk altijd in het bijzijn van een beveiligd netwerk. In een openbaar netwerk is het voor hackers makkelijk om in te breken.
Toch gehackt… Wat nu?
Gehackt worden is niet fijn, maar het is belangrijk om niet direct in paniek te schieten. Om van de hacker af te komen moet je gericht handelen, houd je hoofd dus koel! Aangezien hackers vaak toegang krijgen via het internet, kun je het beste de WiFi-verbinding verbreken. Zo voorkom je dat de hacker andere apparaten gaat hacken die ook verbonden zijn met dit netwerk. Daarnaast is het verstandig om je wachtwoord te veranderen, al dan niet vanaf het apparaat waarop je gehackt bent. Dit zou de hacker misschien kunnen zien. Kom je er maar niet vanaf? Neem dan contact op met de fabrikant of de politie. Maak nooit geld over!