Door: Werner Roovers /
Een poort die op afstand opent. Een slimme voordeur die je vanuit een restaurant ontgrendelt voor je kinderen. Lampen die vanzelf aangaan als ze beweging detecteren. In 2015 moesten we nog lachen om de reclame van de technologiegoeroe die op een podium zijn nieuwe smart home-app promoot en ondertussen de deuren van zijn villa wagenwijd openzet voor een stel inbrekers. Inmiddels zijn alle innovaties die je in de Centraal Beheer-commercial ziet in het merendeel van de Nederlandse huishoudens terug te vinden. In mijn vorige blogs vertelde ik hoe je al die slimme apparaten in je woning kunt integreren in een centraal systeem. Ook je intelligente w-installatie kan daarin opgenomen worden. En dat levert behoorlijk wat voordelen op. De grote vraag is echter: is zo’n domoticasysteem toekomstbestendig of moet je om de vijf jaar investeren in nieuwe hard- en software?
Investeer in een centraal domoticasysteem
Spoel eens terug naar tien jaar geleden. Had je toen verwacht ooit een boodschappenlijstje op te stellen via je slimme speaker? Je gras te maaien met een slimme maaier? Een op afstand bedienbaar rolgordijn te hebben? Je deur te openen via een app? Slimme verlichting te bedienen via je telefoon? Technologie ontwikkelt zich in zo’n razendsnel tempo dat we niet eens weten wat voor apparaten we over vijf jaar in huis hebben. Tegelijkertijd wordt een investering in een goed basissysteem dat al die apparaten kan integreren, met elkaar laat communiceren en overzichtelijk bedienbaar maakt in een app noodzakelijk. Maar goedkoop is het niet.
Slimmere huizen vragen om slimmere bediening
Natuurlijk zijn de ‘instap’-apparaten zoals een Alexa, Philips Hue-lampen, Ring-deurbel en Ikea’s Fyrtur-gordijnen vriendelijk geprijsd en je kunt ze ook nog eens besturen via een app. Maar al die apparaten integreren in een centrale applicatie? Dat is een uitdaging. Vaak moet je daar allerlei IFTTT-koppelingen voor programmeren of andere work-arounds voor bedenken. Daarnaast worden onze huizen – ingegeven door het Klimaatakkoord en de daaruit vloeiende BENG – standaard en verplicht steeds intelligenter. Om te kunnen voldoen aan de strenge energieneutrale eisen van BENG, heb je slimme PV-panelen, verwarmingsinstallaties, zonwering en meer nodig. En die bedien je niet zomaar vanuit je Google Home-app.
Benut alle voordelen die een smart home biedt
Je woning bedienen wordt ingewikkelder, slimmer en intuïtiever. En het aantal apparaten en mogelijkheden van je standaardinstallatie nemen de komende jaren alleen maar toe. Om de voordelen – zoals comfort, flexibiliteit, energiebesparing, duurzaamheid en kostenbesparing – optimaal te benutten, heb je een slim systeem nodig dat al die gegevens aan elkaar knoopt en je woning intuïtief bestuurt. En, een bijbehorend dashboard dat die data overzichtelijk en begrijpelijk aan je presenteert. Zo kun je actie ondernemen waar nodig.
Een investering in professionele systeemintegratie loont in mijn optiek zeker de moeite. Het maakt het aan elkaar verbinden van je diverse smart home-apparaten (zowel de gadgets als de serieuze jongens als je warmtepomp) niet alleen heel eenvoudig, maar geeft je ook een beter inzicht in gebruik. Dat betaalt zich uit in een lagere energierekening, maar ook in apparaten die langer meegaan doordat je het meteen doorhebt als iets niet goed functioneert.
Kies voor een open protocol als KNX
Niets is zo zuur als investeren in apparatuur die na een paar jaar onbruikbaar is of niet meer toereikend. Tijd dus om terug te komen op de vraag die ik aan het begin stelde: hoe zorg je voor een toekomstbestendig systeem? Mijn antwoord? Kies voor een systeem en een dashboard die gebruik maken van een open dataprotocol zoals KNX. Een open protocol als KNX kan ‘praten’ met elk Internet of Things-apparaat. Ook integreert het producten van bekende merken als Sonos, Google en Amazon.
Door gebruik te maken van een open en wereldwijde standaard in je integratiesysteem kun je je smart home altijd uitbreiden met nieuwe apparaten. En de bediening samen laten komen in een centraal dashboard. KNX garandeert dat zelfs wanneer een fabrikant van een apparaat stopt met updaten, jouw systeem er nog steeds mee kan communiceren. Zo loop je ook geen risico dat je je professionele domoticasysteem na een aantal jaar moet upgraden of zelfs vervangen.
Ga op zoek naar een bouwsteen voor je smart home
Wil je over 6 of 7 jaar zonder problemen die ene nieuwe revolutionaire gadget installeren of iets slims toevoegen aan je w-installatie? En wil je aan de slag met een systeem ‘op de groei’ waar gegarandeerd een groot aantal – misschien zelfs nog te ontwikkelen – apparaten aan gekoppeld kunnen worden? Dan doe je er dus verstandig aan om juist nu te kiezen voor een systeem dat werkt met een open protocol als KNX. Dat kost wel wat meer, maar op termijn ben je een stuk goedkoper uit.
Onder meer de Domovea-server van Hager is een voorbeeld van zo’n dergelijke bouwsteen voor je huis waarin je al je smart home-toepassingen kunt verenigen. Deze intelligente server zit in je groepenkast en vanuit daar verbindt hij al je slimme apparaten. Van Hue tot Sonos en van je Alexa tot je slimme koelkast. Zo krijg je een compleet geïntegreerd smart home waar alles met elkaar communiceert. De bijbehorende visualisatiesoftware van Domovea zorgt ervoor dat alle data overzichtelijk wordt vertaald naar een app op je tablet of mobiel.
Zowel nu als over een aantal jaar zorgeloos genieten van alle comfort die een smart home kan bieden? En tegelijkertijd geld besparen op je energieafrekening? Dan verdien je je investering in een integratie- en visualisatiesysteem als Domovea met een open standaard KNX er dubbel en dwars terug.
Over Werner
Wanneer je op je 17e begint als installateur in de elektrotechniek en na meer dan 25 jaar nog steeds elke dag met plezier in diezelfde branche actief bent, dan kun je wel spreken van een passie. Werner Roovers werkte in verschillende rollen – van monteur tot projectleider en zelfstandige – binnen de installatiebranche. Tijdens zijn rol als accountmanager woningbouw en concepten bij Hager, waar hij overigens in 2010 al aan boord stapte, merkte hij dat hij het inhoudelijke en met name technisch commerciële aspect van zijn eerdere functie als sales engineer miste. Zijn liefde voor domoticasystemen is nog onverminderd, maar hij kan die passie nu elke dag nog kwijt in zijn nieuwe functie als Sales Engineer bij Hager. Daar vertaalt hij klantvragen naar aantrekkelijke, technische oplossingen waar ze geen nee tegen kunnen zeggen. Van grote ziekenhuisprojecten tot retail. Van verdelertechniek en railkokersystemen tot energiemanagement en domotica. Uiteraard altijd met oog voor duurzaamheid en het bijbehorende energiemanagement. Werner woont samen met zijn vrouw, dochter en Australian Labradoodle Muck in een nieuwbouwwoning in Uden. Die heeft hij zelf afgewerkt: van badkamer tot – uiteraard – zijn eigen installatie. Af en toe zet hij die gereedschapskist aan de kant voor zijn andere hobby: skiën. Tot een paar jaar terug stond hij wekelijks op de latten als skileraar, nu doet hij dat alleen nog voor zijn plezier. Er moest namelijk tijd vrij gemaakt worden voor een HBO-opleiding Technische Bedrijfskunde. Goed nieuws: volgend jaar mag Werner zijn bul ophalen. Wie weet bindt hij daarna weer de latten onder voor de skischool.
Wil je graag met Werner sparren over dit onderwerp? Stuur hem een bericht!