We gaan naar de tweede helft van 2020 zonder een enorme smart home-update van Amazon dit jaar, en terwijl de techgigant deze week zijn jaarlijkse Alexa Live-ontwikkelaarsconferentie nadert, is de grote vraag: ‘Wat is de volgende innovatie?’. Volgens Cnet zou het abonnementsmodel een logische toevoeging zijn. Dat speelt in op de as-a-service-hype.
Het succes van Netflix
Volgens Cnet moet Amazon zich meer focussen op distributie. Neem bijvoorbeeld Netflix: in 2007 maakte Netflix gebruik van de steeds groter wordende kracht van internet om via zijn online platform een streamingdienst te lanceren. Nu, dertien jaar later, bestaat zelfs Disney Plus en Amazon Prime Video. De belangrijkste innovatie in deze TV evolutie was de online distributie. Netflix werkt volgens het abonnementsmodel: een model waarbij bedrijven klanten toestaan om nieuwe producten voor redelijke prijzen uit te proberen. Ideaal voor smart home-producten die nu vaak als dure luxe worden beschouwd.
Distributie van Amazon
Wat belangrijk is bij een abonnement, is de juiste prijs. Vijf euro per maand kan nog wel, maar vijftig is bijvoorbeeld al te veel. Echter zijn smart home-producten nooit goedkoop geweest. Zo was de originele Echo $180 en de originele Nest Learning Themostat $250. Hoe gaat een abonnement er dan uitzien?
Een prijs van vijftien euro per maand kan mensen al helpen om hun huis te vullen met smart home-apparaten. Na een jaar, heb je 180 euro uitgegeven, maar heeft de gemiddelde mens een drastisch andere thuiservaring. Eentje die zelfs nog gepersonaliseerd kan worden: de eerste paar maanden alleen beveiligingsapparaten en daarna pas kookapparaten, of andersom.
Abonnement op Amazon
Amazon en een abonnement? Vanuit het business-perspectief is dat zeker een goede keuze. Klanten die hun huis eentonig vinden tijdens de quarantaine, zouden het waarschijnlijk proberen. Daarnaast komt dit niet als een verrassing voor Amazon: het heeft al eens slimme luidsprekers weggegeven zodat mensen zich een maand op een Amazon-dienst zouden abonneren.