Een huis vol smart home-apparaten brengt veel comfort en veiligheid. Maar, je leest ook regelmatig berichten over apparaten die via de wifi-verbinding gehackt worden. Vaak is het een kwestie van je wifi-router beveiligen met een wachtwoord, maar het kan nóg veiliger. Ben jij bang om gehacked te worden? Dan is de tweefactorauthenticatie iets voor jou. Wired zette alle stappen voor het creëren van zo’n tweestapsverificatie op een rijtje. Dit moet je doen om een barrière tegen indringers op te werpen.
Extra beveiliging door tweefactorauthenticatie
In plaats van alleen gebruik te maken van gebruikersnaam en wachtwoord, wordt er bij de tweefactorauthenticatie ook een SMS verstuurd ter beveiliging. Je kunt ook codes toegestuurd krijgen via e-mail of in een fysiek object als een USB-stick. Tegenwoordig zijn ook het scannen van vingerafdruk en gezichtsherkenning populair in de tweefactorauthenticatie.
Handig, maar op den duur wordt die extra beveiliging misschien een beetje irritant. Gelukkig hoef je niet heel de tijd gebruik te maken van de code als je de app of site opent. In plaats daarvan krijg je pas een melding van de tweefactorauthenticatie wanneer je geprobeerd hebt in te loggen op een nieuw of lang geleden gebruikt apparaat.
Wanneer gebruik deze beveiliging?
Veel apps en apparaten de beveiliging al, vooral degenen die belangrijke en gevoelige data opgeborgen hebben. De meeste accounts die geen tweefactorauthenticatie-optie hebben, zoals Netflix, hebben geen hoog risico om gehacked te worden. Hackers zijn namelijk niet geïnteresseerd in de verslavende Netflix Originals en hebben ook geen zin om te rommelen met je aanbevelingslijst. Gelukkig maar!
Beveiliging aanzetten
Ieder apparaat gebruikt tweefactorauthenticatie verschillend, maar de optie is niet moeilijk te vinden. Veel van je smart home-apparaten zijn verbonden met accounts van grote techreuzen. Daarom hebben we de stappen voor je uitgeschreven.
Als je een Google-account hebt, ga naar je Google-accountpagina op het internet en daarna naar beveiliging om de tweefactorauthenticatie te vinden. Heb je een Apple-account? Ga naar instellingen, klik op je naam, ga naar wachtwoord en beveiliging en zet tweefactorauthenticatie aan.
Op macOS moet je naar systeemvoorkeuren gaan en kiezen voor Apple ID, wachtwoord en beveiliging en dan de tweefactorauthenticatie aanzetten. Ook bij Microsoft ga je naar de beveiligingspagina en kies je voor meer beveiligingsopties om de tweefactorauthenticatie aan te zetten.
Beveiligen van social media
De meeste social media-apps hebben deze beveiliging beschikbaar om je account te beschermen. Je kunt de instructies online vinden voor Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en zelfs LinkedIn. Maar je kunt het ook gebruiken op je management- en organisatie-apps, zoals Dropbox, Evernote en Trello. En natuurlijk op je geliefde Xbox, PlayStation en Nintendo Switch.
De tweefactorauthenticatie is één van de beste manieren om je account te beveiligen. Mocht er nu toch een hacker proberen in te loggen, moet hij antwoord weten op vragen als: ‘Welke telefoon heeft u gehad voor deze?’. Wedden dat hij dat niet weet?
metadescriptie: Bang dat je smart home gehacked wordt? Met de tweefactorauthenticatie beveilig je extra goed je accounts.